Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Deugden, menselijke .

Ik zou willen dat je gedrag en je gesprekken zodanig waren, dat allen die je zien of horen spreken, zouden kunnen zeggen: die leest het leven van Jezus Christus.

Er is een kruistocht nodig van mannelijkheid en zuiverheid om tegenwicht te bieden aan het wilde gedoe van degenen die geloven dat de mens een beest is, en om hun werk teniet te doen. - En die kruistocht is jullie taak.

Jij, apostolisch ingestelde arts, schreef me: “We weten allen uit ondervinding dat we kuis kunnen zijn, wanneer we waakzaam leven, vaak de sacramenten ontvangen en de eerste vonken van de hartstocht doven voordat er brand kan ontstaan. Juist onder de kuise mensen vindt men degenen die in alle opzichten het meest integer zijn; terwijl onder de wellustigen juist de vreesachtigen, de egoïsten, de leugenaars en de wreedaards in de meerderheid zijn: typerend voor mensen met een gebrek aan mannelijkheid”.

Als een varken (om het beest bij zijn naam te noemen!) het meest uitgezochte gerecht eet, dan wordt dat in het beste geval omgezet in varkensvlees.

Laten we engelen zijn om de gedachten, die we in ons opnemen te veredelen. - Laten we tenminste mensen zijn om het voedsel althans om te zetten in sterke en mooie spieren of misschien in een machtig brein…, dat in staat is God te erkennen en te aanbidden. - Maar… laten we geen beesten zijn, zoals zovelen!

Echte deugd is niet droevig en onsympathiek, maar beminnelijk en blij.

Wees een kind. - Nog méér kind. - Blijf echter niet in de “puberteit” steken: heb je ooit iets dwazers gezien dan een joch dat zo volwassen doet, alsof het volwassen is, of een man die zich als een kind gedraagt? Wees een kind, maar voor God. En daarom in alle andere opzichten een volwassen man. - O ja: en laat die schoothondjesmanieren.

Weest mannen en vrouwen van de wereld, maar geen wereldse mannen en vrouwen.

Je stond verbaasd, toen je zag dat ik geen bezwaar had tegen het ontbreken van “eenvormigheid” in het apostolaat, waarin je werkzaam bent.

Ik zei je: eenheid en verscheidenheid. - Jullie moeten zo verschillend zijn als de heiligen in de hemel, die allen hun eigen, zeer persoonlijke trekken hebben. - En tegelijkertijd moeten jullie evenzeer op elkaar gelijken als de heiligen, die niet heilig zouden zijn als zij zich niet helemaal gelijkvormig hadden gemaakt aan Christus.