Lijst van punten

Er zijn 16 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Kruis.

Het Kruis symboliseert het leven van de apostel van Christus, met een kracht en waarheid die een verkwikking zijn voor ziel en lichaam, hoewel het soms moeite kost en de last duidelijk voelbaar is.

Ik begrijp heel goed dat je, uit Liefde, samen met Christus wilt lijden: dat je in zijn plaats je rug wilt aanbieden voor de geselslagen van de beulen; je hoofd voor de doornenkroon; je handen en voeten voor de nagels…, of dat je op zijn minst bij onze Moeder, de heilige Maria, onder het Kruis wilt staan, en jezelf wilt aanklagen omdat ook jij de Heer met je zonden gedood hebt… Je verlangt ernaar te lijden en lief te hebben.

Je zei me: Ik heb me voorgenomen de Heilige Geest vaker aan te roepen en zijn licht te vragen.

Goed, maar denk eraan, mijn kind, dat de Heilige Geest de vrucht is van het Kruis.

De intense liefde die de ziel gelukkig maakt is gebaseerd op het lijden: liefde zonder zelfverloochening bestaat niet.

Christus is aan het Kruis genageld… en jij? Jij wordt nog altijd door je grillen beheerst, of liever gezegd: door je grillen vastgenageld!

Laten wij geen halfzachte christenen zijn, want dat kan gewoonweg niet! Op aarde hebben ook het lijden en het kruis hun plaats.

Het Kruis moet een plaats krijgen in ons leven. Wie geen rekening houdt met het Kruis is geen christen…, maar zal 'zijn kruis' toch tegenkomen, en dat zal hem wanhopig maken.

Nu het ernst begint te worden met het Kruis, nu het zwaarder begint te wegen, zorgt Jezus voor een oplossing die ons vrede geeft. Hij helpt ons het te dragen. Hij wordt onze Simon van Cyrene… opdat de last licht wordt.

Zeg Hem vol vertrouwen: Heer, is dit een echt Kruis? Het is een Kruis zonder kruis! Nu ik de formule ken - de volledige overgave aan U -, zullen mijn kruisen, met uw hulp, voortaan zoals dit kruis zijn.

Maak het vaste voornemen, dat een goede vriend eens als volgt formuleerde: Heer, ik verlang het lijden, niet het vertoon.

Wie het Kruis opneemt, heeft de blijdschap, heeft U, Heer, in zijn handen!

Wat iemand - en zelfs een hele samenleving - echt ongelukkig maakt is de begerige en egoïstische zucht naar welzijn; de poging alles wat tegenzit uit de weg te ruimen.

De weg van de Liefde heet offer.

Geloof me: het heilig Kruis geeft aan ons leven de onomstotelijke zekerheid dat wij aan Christus toebehoren.

Het Kruis is geen straf, geen verdriet, geen bitterheid… Het is het heilig hout van waaraf Christus zegeviert… en waar ook wij zegevieren, wanneer wij blij en edelmoedig aanvaarden wat Hij op onze weg doet komen.

Na het heilig Misoffer is het je duidelijk geworden dat de volharding van degenen die je na staan, en soms zelfs hun geluk hier op aarde, goeddeels afhangt van jouw geloof en liefde, van je boetedoening, van je gebed, van je hele doen en laten.

Gezegend zij het Kruis dat wij dragen: Hij - de Heer - en jij en ik!

O Jezus, ik zou willen dat mijn hart van liefde brandde! Ik zou willen dat alleen al mijn aanwezigheid genoeg was om de wereld vele kilometers om mij heen in brand te steken, in een onblusbare vuurzee. Ik wil zeker weten dat ik van U ben. Daarna mag het Kruis komen…

Dat is een prachtige weg: lijden, beminnen en geloven!

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift