Lijst van punten

Er zijn 3 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Kruis → laster en onbegrip.

Ook als de mensen nog zo goed zijn, wordt er over iemand die echt goed wil doen geroddeld. Ook dat is het heilig Kruis.

Kind, luister eens: wees blij wanneer men je slecht behandelt en je goede naam door het slijk haalt; wanneer velen zich over je opwinden en het in de mode is je te bespuwen, omdat je in hun ogen omnium peripsema, het slijk der aarde bent…

Dat is moeilijk, heel moeilijk zelfs. Het is hard, totdat iemand uiteindelijk naar het tabernakel gaat en - wetend dat men hem beschouwt als drek, als een armzalige worm - in alle oprechtheid zegt: “Heer, als Gij mijn eer niet nodig hebt, waarom zou ik die dan willen?”

Pas dan ervaart een kind van God wat het betekent gelukkig te zijn: als het, van alles beroofd, tot deze totale overgave komt, een overgave uit liefde, gebaseerd op versterving en lijden.

In een periode van diepe ontreddering zei iemand tegen de Heer: “Jezus, alles wat ik U kon geven was mijn eer, ik had verder niets. Was ik rijk, dan had ik U mijn hele bezit gegeven. Had ik deugden, dan had ik ze allemaal aangewend om U te dienen. Maar het enige wat ik had was mijn eer en die heb ik U gegeven. Gij zijt gezegend! Ik weet dat ze bij U in goede handen is.”

Verwijzingen naar de H. Schrift