Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Jezus Christus .

God is mijn Vader! Als je dit overweegt zul je deze troostvolle gedachte nooit meer los willen laten.

Jezus is mijn dierbare Vriend! Weer zo'n ontdekking! Hij heeft mij lief met heel de goddelijke dwaasheid van zijn Hart.

De Heilige Geest is mijn Vertrooster! Hij begeleidt iedere stap op mijn weg.

Denk hierover na. Jij bent van God… en God is van jou.

Leef heel dicht bij Christus! Je zou samen met Petrus, Johannes en Andreas een rol moeten spelen in het evangelie…, want Christus leeft ook nu: Iesus Christus, heri et hodie, ipse et in saecula, Jezus Christus leeft! Gisteren en vandaag; tot in de eeuwigheid blijft Hij dezelfde.

Als we merken dat onze blik vertroebeld is en onze ogen aan helderheid verliezen, moeten we het licht opzoeken. Christus heeft ons gezegd dat Hij het Licht van de wereld is en dat Hij gekomen is om de zieken te genezen.

Mocht de Heer toelaten dat je ziek wordt of valt, zorg er dan voor dat dit je niet van Christus verwijdert, maar je juist dichter bij Hem brengt!

Mijn God, wat is het gemakkelijk door te zetten in de wetenschap dat U de goede Herder bent en wij - jij en ik… - schapen uit uw kudde!

Want we zijn ons er heel goed van bewust, dat de goede Herder zijn leven geeft voor elk van zijn schapen.

Je wilt sterk zijn? Bedenk dan op de eerste plaats dat je erg zwak bent; vertrouw vervolgens op Christus - onze Vader, Broer en Meester - die ons in de vorm van de sacramenten de kracht en de middelen geeft om te overwinnen. Maak de sacramenten tot een deel van je leven!

Het grote geheim van de heiligheid bestaat erin steeds meer op Hem te gaan lijken. Hij is het enige en allerbeminnelijkste voorbeeld.

Je wilt bidden maar je ziet niets, je voelt je verward en leeg. Volg dan deze weg: denk niet aan jezelf, maar richt je blik op het lijden van Christus, onze Verlosser.

Wees ervan overtuigd dat Hij van ieder van ons verwacht wat Hij in de Hof van Olijven aan zijn drie meest geliefde apostelen vroeg: “Waakt en bidt”.

Als je het evangelie openslaat, bedenk dan dat wat daar verteld wordt - de werken en woorden van Christus -, er niet alleen staat om te weten, maar ook om te beleven. Alles, ieder punt dat aangeraakt wordt, is gedetailleerd opgenomen, opdat je het op de concrete omstandigheden van je leven toepast.

De Heer heeft ons, katholieken, geroepen om Hem van dichtbij te volgen, en in deze gewijde tekst maak je kennis met het leven van Christus; maar je moet daar ook je eigen leven ontdekken.

Je zult leren om, zoals de apostel, vol liefde te vragen: “Heer, wat wilt Gij dat ik doe…?” In je binnenste hoor je een ondubbelzinnig antwoord: de wil van God!

Neem daarom elke dag het evangelie, lees het en beleef het als een concrete richtlijn. Zo zijn de heiligen te werk gegaan.

Als je echt een houvast zoekt voor je hart, dan raad ik je aan een van de wonden van de Heer binnen te gaan. Dan kun je vol vertrouwen met Hem omgaan, heel dicht bij Hem zijn en zijn Hart voelen kloppen… en je zult alles doen wat Hij van je vraagt.

Het gebed is zonder enige twijfel de 'troost' voor allen die van Jezus houden.

Het Kruis symboliseert het leven van de apostel van Christus, met een kracht en waarheid die een verkwikking zijn voor ziel en lichaam, hoewel het soms moeite kost en de last duidelijk voelbaar is.

Ik begrijp heel goed dat je, uit Liefde, samen met Christus wilt lijden: dat je in zijn plaats je rug wilt aanbieden voor de geselslagen van de beulen; je hoofd voor de doornenkroon; je handen en voeten voor de nagels…, of dat je op zijn minst bij onze Moeder, de heilige Maria, onder het Kruis wilt staan, en jezelf wilt aanklagen omdat ook jij de Heer met je zonden gedood hebt… Je verlangt ernaar te lijden en lief te hebben.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift