Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Jezus Christus  → de allerheiligste mensheid van de Heer.

Mijn God, ik zie dat ik U nooit als mijn Verlosser zal accepteren, als ik U niet tegelijkertijd als mijn voorbeeld beschouw.

Geef mij, omdat U arm wilde zijn, liefde voor de heilige armoede. Ik neem me voor om - met de hulp van uw genade - arm te leven en arm te sterven, zelfs als ik over miljoenen zou beschikken.

Jezus is ons voorbeeld. Laten we Hem navolgen!

Laten we Hem navolgen, door de heilige Kerk en de hele mensheid te dienen.

Als je het gebeuren van de Menswording overweegt, versterk dan je voornemen om de nederigheid in praktijk te brengen. Bedenk dat Hij zich vernederde door onze armzalige natuur aan te nemen.

Reageer daarom, elke dag weer opnieuw, door onmiddellijk - en van harte - de vernederingen te aanvaarden die de Heer toelaat. De genade van God zal je daarbij helpen.

Raakt het je niet als er iets aardigs over je moeder wordt gezegd?

Voor de Heer geldt hetzelfde. Wij kunnen Jezus niet van zijn Moeder scheiden.

Je bent niet alleen. Wij mogen ons niet alleen voelen, noch jij, noch ik. En nog minder wanneer wij naar Jezus gaan door middel van Maria, want zij is een Moeder die ons nooit aan ons lot zal overlaten.

De blijdschap en het bovennatuurlijk en menselijk optimisme zijn te verenigen met vermoeidheid, met pijn, met tranen - wij hebben tenslotte een hart -, en met moeilijkheden in ons geestelijk leven of in het apostolaat.

Hij, perfectus Deus, perfectus Homo, volmaakt God, volmaakt Mens, bezat alle geluk van de hemel, maar wilde vermoeidheid, uitputting, tranen en verdriet ervaren…, opdat wij begrijpen dat we heel menselijk moeten zijn, als we heel bovennatuurlijk willen zijn.

Jezus als kind, Jezus als jongeman. Zo zie ik U graag, Heer, omdat… ik dan meer durf. Ik zie U graag heel klein, hulpeloos, om mezelf de illusie te geven dat U mij nodig hebt.

Je zou eens moeten stilstaan bij de heilige toorn van de Meester in de tempel van Jeruzalem, wanneer Hij ziet dat alles wat zijn Vader toebehoort slecht behandeld wordt.

Dat is een goede les. Je kunt nooit onverschillig blijven of laf zijn, als men niet eerbiedig omgaat met alles wat van God is!

Zorg dat je een grote liefde voor de allerheiligste Mensheid van Jezus krijgt.

Ben je niet blij dat Hij één van ons heeft willen zijn? Bedank Hem voor dit summum van goedheid.

Zorg ervoor heel dicht bij je Moeder de Maagd Maria te zijn. Als je altijd met God verenigd wilt zijn, moet je niet van haar zijde wijken.

Als je Maria zoekt, zul je Jezus altijd vinden - het kan immers niet anders! - en je zult steeds meer begrijpen van wat er in het Hart van God omgaat.

Jezus, moge uw goddelijk Bloed door mijn aderen stromen opdat ik op elk moment zo edelmoedig ben het Kruis op me te nemen.