Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Vreugde → vreugde van kinderen van God.

De blijdschap is een christelijk goed dat wij bezitten zolang we strijden, want zij is de vrucht van de vrede; de vrede is de vrucht van het behalen van de overwinning, en het leven van de mens op aarde - lezen we in de Heilige Schrift - is strijd.

Als wij ons uitverkoren kinderen van onze Vader in de hemel voelen, wat wij inderdaad zijn, waarom zouden wij dan niet altijd blij zijn? Denk daar eens over na.

Wat aantrekkelijk is onze roeping als christenen, als kinderen van God! Ze brengt ons hier op aarde de blijdschap en de vrede die de wereld ons niet kan geven.

De blijdschap is het noodzakelijke gevolg van het kindschap Gods, want we weten dat God, onze Vader, een bijzondere voorliefde voor ons heeft; dat Hij ons beschermt, ons helpt en ons vergeeft.

Denk daar altijd aan: als het ooit mocht lijken dat alles mislukt, mislukt er niets! God verliest geen veldslagen.

Wees hiervan overtuigd: het verlangen - dat samengaat met daden! - om je te gedragen als een goed kind van God, houdt je jong en bezorgt je een niet aflatende kalmte, blijdschap en vrede.

De christelijke blijdschap is niet fysiologisch van aard; ze heeft een bovennatuurlijk fundament en staat boven ziekte en tegenspoed.

Blijdschap is niet de uitgelatenheid van vrolijke mensen of van een volksfeest.

Echte blijdschap is intiemer: maakt ons rustig, doet ons overlopen van geluk, ook al blijft ons gezicht soms ernstig.

Wanneer je de trots - de hoogmoed! - in je voelt opborrelen, en je je beschouwt als een supermens, dan wordt het tijd dat je uitroept: nee, dat niet! Dan zul je de blijdschap ervaren van een goed kind van God, dat met fouten door het leven gaat, maar toch goed doet.

Verwijzingen naar de H. Schrift