Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is apostolaat → apostolaat van de goede leer .

Een jonge priester had de gewoonte zich tot Jezus te richten met de woorden van de apostelen: Edissere nobis parabolam, leg ons de gelijkenis uit. En hij voegde eraan toe: Meester, leg de helderheid van uw leer in onze ziel, opdat die altijd in ons leven en in onze werken aanwezig is… en wij die aan anderen kunnen doorgeven.

Zeg jij Hem dat ook.

Heb altijd de moed - dit is nederigheid en dienstbaarheid jegens God - om de geloofswaarheden naar voren te brengen zoals ze zijn; dus ondubbelzinnig en zonder aan de inhoud afbreuk te doen.

De trouw aan de paus brengt ook de duidelijke plicht met zich mee zijn gedachtengoed te kennen uit encyclieken en andere documenten. We moeten doen wat we kunnen, opdat alle katholieken aandacht schenken aan het onderricht van de heilige Vader en hun gedrag daar op afstemmen.

Het is hard nodig het licht van Christus' leer te verbreiden.

Zorg voor een grondige religieuze vorming en voor duidelijke ideeën, zodat je de volheid van de christelijke boodschap aan anderen kunt doorgeven.

Verwacht geen bijzondere ingevingen van God. Hij heeft geen reden je die te geven, als je de concrete middelen bij de hand hebt: de studie, het werk.

Je kunt het zaad van de geloofsleer niet scheiden van het zaad van de godsvrucht.

Alleen door vroomheid kun je, bij het zaaien van de leer, alles vernietigen wat je werk ondoeltreffend zou maken.

In campagnes tegen de Kerk zijn veel organisaties verwikkeld - soms hand in hand met degenen die zich goed noemen - die de mensen via de pers, pamfletten, spotschriften, roddel en mond-tot-mond propaganda in beweging willen zetten. Vervolgens leiden ze hen waar ze ze willen hebben: tot in de hel. Ze proberen te bereiken dat de massa amorf wordt, alsof de mensen geen ziel hebben… Het is meelijwekkend.

Maar de mensen hebben wel een ziel en moeten daarom losgerukt worden uit de klauwen van de organisaties van het kwaad en in dienst van God gesteld worden.

Een nogal hoog percentage van de mensen die regelmatig de sacramenten ontvangen, leest slechte kranten en tijdschriften…

Rustig en met liefde tot God moeten wij hun de leer uitleggen en hun vragen die duivelse vodjes papier niet te lezen. Uit schaamte zeggen ze dat hun familieleden die kopen, ook al doen ze het misschien zelf.

Verwijzingen naar de H. Schrift