Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is apostolaat → apostolische werkzaamheid, vruchten .

Kind, op eigen krachten zul je op bovennatuurlijk vlak niets bereiken; maar als werktuig van God kun je alles! Omnia possum in eo qui me confortat, ik vermag alles in Hem die mij sterkt! In zijn goedheid wil Hij gebruik maken van onbeholpen werktuigen, zoals jij en ik.

Bij de schijnbare onvruchtbaarheid van het apostolaat bestormen je de eerste symptomen van een golf van ontmoediging, die met kracht wordt gebroken door je geloof… Toch besef je dat je meer geloof nodig hebt: een nederig, levend en werkzaam geloof.

Jij, die zo verlangt naar het heil van de zielen, moet als de vader van het zieke kind dat door de duivel bezeten was, uitroepen: Domine adiuva incredulitatem meam, Heer, kom mijn ongeloof te hulp!

Twijfel er niet aan dat het wonder zich zal herhalen.

Als je met een 'persoonlijke vasthoudendheid' volhardt in het gebed, zal de Heer je de middelen geven om doeltreffender te worden en om zijn Rijk over de wereld te verbreiden.

Het is echter een vereiste dat je trouw bent: blijf dus vragen en nog eens vragen… Vind je dat je dat doet?

Maak je geen zorgen als je werk onvruchtbaar lijkt. Als je gezaaid hebt met zaad van heiligheid, dan gaat het niet verloren; anderen zullen oogsten.

De geest van armoede, de onthechting van de aardse goederen, komt de doeltreffendheid van het apostolaat ten goede.

Liefde die schadelijk is voor de bovennatuurlijke doeltreffendheid van het apostolaat, is valse liefde.

Als je gehoor geeft aan de impulsen van de genade zul je vruchten voortbrengen. Duurzame vruchten, ter ere van God.

Heiligheid maakt doeltreffend, ook als de heilige zelf de vruchten niet ziet of oogst.

Qui sunt isti, qui ut nubes volant, et quasi columbae ad fenestras suas? Wie vliegen daar aan als een wolk, als duiven op weg naar hun til, vraagt de profeet. Een geestelijk schrijver zegt hierover: “De wolken vinden hun oorsprong in de zee en de rivieren, ze gaan hun weg, en na een meer of minder lange kringloop keren ze weer terug naar hun bron.”

Voor jou voeg ik hieraan toe dat je ook zo moet zijn: een wolk die de wereld vruchtbaar maakt, door haar te helpen het leven van Christus te leiden… Deze goddelijke wateren zullen de aarde binnendringen en haar doordrenken. Terwijl ze door zoveel vuil heendringen, worden ze niet vervuild maar gefilterd. Als zuivere bronnen zullen ze weer opwellen om vervolgens als beken en grote rivieren de dorst van de mensen te lessen. Keer daarna weer terug naar je toevluchtsoord, naar je onmeetbare zee, naar God, in de wetenschap dat er door de bovennatuurlijke bevloeiing van jouw apostolaat vruchten zullen blijven rijpen, dankzij de vruchtbaarheid van Gods wateren, die zullen blijven stromen tot aan het einde der tijden.

Vijftig procent van de energie gaat soms verloren aan onderlinge twisten die voortvloeien uit het ontbreken van naastenliefde en uit geroddel en geklets over elkaar. Dan gaat nog eens vijfentwintig procent van het werk verloren door het optrekken van onnodige bouwsels voor het apostolaat. Als men wil dat de mensen voor honderd procent apostel worden, moet men geen geroddel dulden en geen tijd verliezen met het neerzetten van zoveel gebouwen.

Dominus dabit benignitatem suam et terra nostra dabit fructum suum, de Heer zal zijn zegen geven en ons land zal vruchten voortbrengen.

Inderdaad is de zegen van God de oorsprong van elke goede vrucht, het noodzakelijke klimaat als wij willen dat onze wereld heiligen voortbrengt, mannen en vrouwen van God.

Dominus dabit benignitatem, de Heer zal zijn zegen geven. Maar, let wel, de tekst zegt verder dat de Heer vruchten van jou en van mij verwacht, maar geen vruchten die ziek en mager zijn doordat wij niet tot overgave in staat waren. Omdat Hij ons overvloedig zegent, verwacht Hij rijke vruchten.

Je zag je roeping als de omhulsels die het zaad vasthouden. Eens zullen ze openspringen, waardoor meerdere zaden tegelijkertijd wortel zullen schieten.

Als je de Heer in tijden van algemene verwarring smeekt om de zielen te helpen - ze zijn tenslotte van Hem! - lijkt het misschien dat Hij je niet hoort, dat Hij zich doof houdt voor je geschreeuw, en op een gegeven moment denk je zelfs dat je apostolaat vergeefs is.

Maak je geen zorgen! Ga gewoon verder: met dezelfde blijdschap, met hetzelfde enthousiasme en met dezelfde inzet! Laat het me nog eens met nadruk zeggen: wat men voor God doet, gaat nooit verloren!

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift