Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is apostolaat → apostolische roeping .

Kinderen van God. Dragers van de enige vlam die de weg van de mensen op aarde kan verlichten; van het enige licht waarvoor schaduw, schemer of duisternis wijkt.

De Heer gebruikt ons als fakkels om dat licht te laten schijnen… Het hangt van ons af of veel mensen niet langer in de duisternis blijven, maar de paden volgen die naar het eeuwig leven leiden.

Heer, het is ons een vreugde in uw gewonde hand te zijn. Neem ons stevig vast, pers ons uit, zodat we alle aardse ellende kwijtraken, zodat we gezuiverd worden, zodat we in vuur en vlam raken, zodat we doordrenkt worden van uw Bloed!

En slinger ons dan weg, ver weg, vol verlangen naar de oogst van een akker die elke dag vruchtbaarder wordt, uit liefde tot U.

Een golf van verdorvenheid en vuiligheid - bloedrood en vuilgroen - staat op het punt de aarde te overstromen en het Kruis van de Verlosser op infame wijze te bezoedelen…

Hij wil echter dat er uit ons hart een andere golf opwelt - stralend wit en machtig als de rechterhand van de Heer -, die met zijn zuiverheid de vuiligheid van het materialisme zal wegspoelen, en de werking van het bederf dat zich wereldwijd verspreid heeft zal neutraliseren. Dit - en nog meer - is de taak van de kinderen van God.

Het is pijnlijk om te zien dat er na tweeduizend jaar zo weinig mensen op de wereld zijn die zich katholiek noemen, en dat er onder de mensen die zich katholiek noemen, zo weinigen werkelijk vanuit de leer van Christus leven.

Het is de moeite waard je leven in te zetten en te werken en te lijden uit Liefde, om de plannen van God vooruit te brengen, om met Hem te verlossen.

O, Jezus…, sterk onze zielen, effen ons de weg, maar vervul ons vooral van uw Liefde! Maak een vlammenzee van ons leven, die de aarde doet branden met het goddelijk vuur dat U ons gebracht hebt.

Als je door de liefde van God geroepen bent en Hij je heeft uitgekozen om Hem te volgen, ben je verplicht daaraan te beantwoorden… Ook heb je de niet minder zware verplichting om je broeders de mensen te helpen, opdat ook zij de weg naar de heiligheid willen opgaan.

Wij christenen, die jong van hart zijn, komen om de - altijd nieuwe - schat van het evangelie op te nemen en naar alle hoeken van de wereld te brengen.

Wees hiervan overtuigd: aangezien God je hoort, van je houdt en je de heerlijkheid van de hemel belooft, kun je - als je dat wilt - onder de bescherming van je almachtige hemelse Vader een moedig mens zijn, die bereid is overal te getuigen van zijn beminnenswaardige leer.

De macht om wonderen te doen! Hoeveel zielen die dood en misschien al in ontbinding zijn, zul je tot leven wekken als je Christus in je laat werken.

In die tijd, lezen we in de evangelies, kwam de Heer voorbij en de zieken riepen Hem, of gingen naar Hem toe. Ook nu komt Christus voorbij door jouw christelijk leven. Als je met Hem meewerkt, zullen velen Hem leren kennen, Hem roepen, Hem om hulp vragen en hun ogen zullen geopend worden voor het wonderbaarlijk licht van de genade.

Wij kunnen nooit macht aan ons toeschrijven die alleen aan Jezus toekomt, die midden onder ons zijn weg vervolgt. De Heer is onder ons en verandert de zielen als wij ons allemaal met Hem verenigen, als wij één van hart zijn, één van gevoelen, één in het verlangen goede christenen te zijn. Maar Hij is het - niet jij, niet ik - die dit alles doet!

En bovendien blijft Hij onder ons, in jouw en in mijn hart, en in onze tabernakels.

Jezus gaat verder, maar toch blijft Hij. Hij blijft in jou, in ieder van jullie, en in mij.

Luister eens, je beklaagt je erover dat je er alleen voor staat in een omgeving waar een agressieve sfeer heerst. Bedenk dat Jezus, de goede Zaaier, ieder van ons, zijn kinderen, in zijn gewonde hand klemt - als tarwe - en ons doordrenkt met zijn Bloed, ons zuivert, ons reinigt, ons dronken maakt van Liefde… en ons dan, één voor één, heel gul over de wereld uitstrooit. Bedenk dat tarwe niet per zak wordt gezaaid, maar korrel voor korrel.

Je verzekert me dat je een apostel van Christus wilt zijn.

Ik ben blij dit te horen en ik vraag de Heer dat Hij je helpt om te volharden. Denk eraan dat alles wat wij denken, zeggen en voelen, alleen maar op God en op de ijver voor de zielen gericht moet zijn. Alles moet op de een of andere manier naar God leiden en je in ieder geval niet van Hem verwijderen.

Verwijzingen naar de H. Schrift