Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Genade van God → beantwoorden aan de genade.

Wat ben je God, je Vader, niet verschuldigd! Hij heeft je het leven gegeven, je verstand, je vrije wil… Hij heeft je zijn genade gegeven, de Heilige Geest; Jezus in de heilige Hostie; het kindschap Gods; de allerheiligste Maagd en Moeder van God, onze Moeder. Hij gaf je de mogelijkheid deel te nemen aan de heilige Mis en Hij vergeeft je je zonden. Hoe vaak heeft Hij je niet vergeven! Je kreeg talloze gaven, waaronder een paar buitengewone…

Mijn kind, zeg me, hoe heb je aan dit alles beantwoord? Hoe beantwoord je op dit moment?

Een beetje dichter bij God komen, wil zeggen bereid zijn tot een nieuwe bekering, tot verbeteren, tot aandachtig luisteren naar zijn ingevingen - deze heilige verlangens die Hij in onze ziel doet opwellen - en ze in daden omzetten.

Wat een laag gedrag, en wat een ontrouw aan de genade!

Moeder, toevlucht van de zondaars, bid voor mij, opdat ik het werk van God in mijn hart nooit meer in de weg sta.

Al zoveel jaren dicht bij Christus en… nog steeds zo'n zondaar!

Doet de vriendschap van Jezus met jou je niet in tranen uitbarsten?

Lazarus verrees omdat hij de stem van God hoorde. Hij wilde onmiddellijk uit de toestand komen waarin hij verkeerde. Als hij niet in beweging had 'willen' komen, zou hij opnieuw gestorven zijn.

Een oprecht voornemen: altijd in God blijven geloven; altijd op God blijven hopen; altijd van God blijven houden… Hij laat ons nooit in de steek, ook niet als wij al in ontbinding zijn, zoals Lazarus.

Toen je net gebiecht had, zei je bij jezelf: geloofd zij God. En je dacht: het is net of ik opnieuw geboren ben.

Vervolgens ging je vol vrede verder: Domine, quid me vis facere, Heer, wat wilt Gij dat ik doe?

En je gaf jezelf het antwoord: Met uw genade zal ik, boven alles en iedereen, uw allerheiligste wil vervullen. Serviam, ik zal U onvoorwaardelijk dienen!

De heilige Schrift verhaalt dat Jezus werd geboren in een stal in Betlehem, “omdat er voor hen geen plaats was in de herberg”.

Ik zit niet naast de theologische waarheid als ik je zeg, dat Jezus nog steeds een plaats zoekt, een plaats in je hart.

Het is waar, dat je uit jezelf niets voor elkaar krijgt, dat alles in je ziel door God gedaan wordt.

Maar laat dat niet zo zijn voor wat je meewerken met de genade betreft.

Je weet dat de genade van God je niet zal ontbreken, omdat Hij je van eeuwigheid heeft uitgekozen. Om die reden zal Hij je de nodige hulp verlenen om een trouw kind van Hem te zijn.

Ga met deze zekerheid verder en probeer altijd aan de genade te beantwoorden.

Nog steeds aarzelend zei je me: Ik ervaar heel duidelijk periodes waarin de Heer meer van me vraagt!

Er schoot mij niets anders te binnen dan je het volgende in herinnering te brengen: Je hebt me verzekerd dat je je alleen maar met Hem wil vereenzelvigen. Waarom verzet je je dan?

Jezus vraagt je te bidden… dat zie je duidelijk.

Maar jouw beantwoording is zo matig! Alles kost je erg veel moeite. Je bent net een klein kind dat te lui is om te leren lopen. Maar het is niet enkel luiheid: het is ook angst, gebrek aan edelmoedigheid.

Bij het immense panorama dat voor ons open ligt, bij deze prachtige en enorme verantwoordelijkheid voor de zielen, kan de gedachte bij je opkomen - wat mij ook vaak gebeurt -: al dat werk, met mij? Met mij, terwijl ik niets voorstel?

Laten wij dan het evangelie opslaan en ons voor ogen halen hoe Jezus de blindgeborene geneest: met slijk, gemaakt van het stof der aarde en van speeksel. Dat is het geneesmiddel dat een paar blinde ogen het licht geeft!

Dat zijn jij en ik. In het besef van onze zwakheid en van onze nietigheid zijn wij - met Gods genade en onze goede wil - een geneesmiddel! Een geneesmiddel dat licht brengt, dat kracht geeft aan anderen en aan onszelf.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift