Lijst van punten

Er zijn 10 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Zuiverheid van mening → de eer van God zoeken.

Ieder werk dat aan de Heer wordt opgedragen - zelfs het meest verborgene of onbeduidende -, heeft de kracht van het goddelijk leven in zich!

Ga geen andere verplichtingen aan dan… de eer van God, zijn Liefde, zijn apostolaat.

Verwacht geen applaus van mensen voor wat je doet.

Sterker nog, verwacht zelfs niet dat andere mensen en instellingen die net als jij voor Christus werken, je altijd begrijpen.

Zoek alleen de eer van God. Bemin allen en maak je geen zorgen als niet iedereen jou begrijpt.

We zijn geen goede broers en zusters van onze medemensen, als we niet bereid zijn ons voorbeeldig te gedragen, ook als de mensen om ons heen ons optreden verkeerd interpreteren en er onaangenaam op reageren.

Laten we alle grote en kleine inspanningen in ons leven aanwenden tot eer van God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest.

Ik herinner me met ontroering het werk van een paar briljante studenten - twee ingenieurs en twee architecten - die met plezier de inrichting van een studentenhuis op zich namen. Toen zij in een van de studiezalen een schoolbord ophingen, was het eerste wat deze vier artiesten erop schreven: Deo omnis gloria, alle eer aan God!

Jezus, ik weet dat U daar blij mee was.

Wij leven niet voor de wereld of voor onze eer. Wij leven voor de eer van God, de glorie van God, de dienst aan God. Dát moet onze drijfveer zijn!

Zuiverheid van bedoeling betekent dat je enkel en alleen de glorie van God zoekt.

Als je verontrust raakt door de opkomende gedachte - die soms als een flits is en bij andere gelegenheden als een steeds weer terugkomende vieze en lastige vlieg - dat het je ontbreekt aan zuiverheid van bedoeling, verweer je dan altijd door daar onmiddellijk iets tegenover te stellen… en werk rustig verder, voor Hem en met Hem.

Zeg Hem terloops, ook al lijken het alleen maar lege woorden: Heer, ik wil niets voor mijzelf. Ik wil alles ter ere van U en om uw Liefde.

Maak je de gedachten eigen van een vriend die schreef: “Terwijl ik op straat liep, overwoog ik hoe goed God voor mij is en ik zou met een enorme innerlijke vreugde hebben willen uitschreeuwen: Vader, Vader!, opdat iedereen zou horen van mijn kinderlijke dankbaarheid. En, hoewel ik dat niet deed, heb ik Hem onder het lopen heel vaak zachtjes zo genoemd - Vader! - in de zekerheid Hem aangenaam te zijn.

Iets anders zoek ik niet; ik wil Hem alleen maar genoegen doen en ik wil zijn glorie: alles voor Hem. Als ik mijn verlossing en mijn heiliging wil, is dat omdat ik weet dat Hij dat wil. Als ik in mijn christelijk leven vurig naar zielen verlang, is het omdat ik weet dat Hij dat vurig verlangt. Ik meen het echt als ik zeg dat ik mijn ogen nooit op de beloning wil richten. Ik verlang geen beloning. Alles uit liefde!”

Wat is het goed te leven uit God! Wat is het goed niets anders te willen dan zijn glorie!