Lijst van punten

Er zijn 4 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Zuiverheid van mening → in het apostolaat.

Iedere dag opnieuw begin je je werk samen met Christus en zet je je weer in voor veel mensen die Hem zoeken. Wees ervan overtuigd dat je dat alleen kan door je toevlucht te nemen tot de Heer; dat is de enige weg.

Alleen in en door het gebed leren wij anderen van dienst te zijn!

Sommigen doen alleen maar wat binnen het bereik van een paar arme schepselen ligt, waardoor ze hun tijd verkwisten. Het is precies hetzelfde als wat Petrus heeft ervaren: Praeceptor, per totam noctem laborantes nihil cepimus, Meester, de hele nacht hebben wij gezwoegd en we hebben niets gevangen!

Als deze mensen voor eigen rekening werken, niet verenigd met de Kerk, zonder de Kerk, hoe doeltreffend zal hun apostolaat dan zijn? Het zal niets opleveren!

Ze moeten gaan inzien dat ze op eigen krachten niets kunnen. Jij moet hen helpen het vervolg van het relaas uit het evangelie te begrijpen: In verbo autem tuo laxabo rete, op uw woord zal ik de netten uitgooien. De vangst zal dan overvloedig en succesvol zijn.

Het is mooi te rectificeren als men inziet dat men, om welke reden dan ook, voor eigen rekening bezig was!

Er zijn van die arme mensen die het niet kunnen verdragen dat je goed doet. Het is alsof het goede ophoudt goed te zijn, als zij het niet doen of het niet in handen hebben…

Dat onbegrip mag voor jou geen excuus zijn om het rustig aan te doen. Dwing jezelf op zo'n moment tot een extra inspanning. Als het applaus hier op aarde uitblijft, zal je werk in de hemel des te beter ontvangen worden.

Als je de Heer in tijden van algemene verwarring smeekt om de zielen te helpen - ze zijn tenslotte van Hem! - lijkt het misschien dat Hij je niet hoort, dat Hij zich doof houdt voor je geschreeuw, en op een gegeven moment denk je zelfs dat je apostolaat vergeefs is.

Maak je geen zorgen! Ga gewoon verder: met dezelfde blijdschap, met hetzelfde enthousiasme en met dezelfde inzet! Laat het me nog eens met nadruk zeggen: wat men voor God doet, gaat nooit verloren!

Verwijzingen naar de H. Schrift