Lijst van punten

Er zijn 4 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Zuiverheid van mening → alles uit liefde doen.

Ik ben er zeker van dat jouw nederig en vurig gebed Hem aangenaam was: Mijn God, wat anderen zeggen kan mij niets schelen. Vergeef mij dat mijn manier van leven beneden peil is. Ik wil heilig worden…! Maar alleen voor U.

Iemand heeft me eens gezegd: Vader, als ik moe en onverschillig ben, heb ik bij het gebed of andere vroomheidsoefeningen het gevoel dat ik toneelspeel…

Aan die vriend en aan jou - mocht jij dat ook zo ervaren - wil ik het volgende zeggen: een toneelstuk? Dat is toch fantastisch, mijn kind! Speel toneel! De Heer is je toeschouwer; de Vader, de Zoon en de Heilige Geest! De Allerheiligste Drieëenheid kijkt naar ons 'toneelspel'.

Het is heel goed zo te doen uit liefde tot God, juist wanneer je tegen de draad in moet gaan. De minstreel van God! Zo'n optreden uit liefde, met offergeest, zonder er zelf plezier in te hebben, alleen om God aangenaam te zijn… dat is schitterend!

Dat is wat je noemt: leven uit Liefde.

Raak nooit de bovennatuurlijke visie kwijt. Stel je bedoeling bij - zoals de koers van een schip op volle zee wordt bijgesteld - door altijd naar de ster te kijken, door naar Onze Lieve Vrouw te kijken. Dan heb je de zekerheid de haven te bereiken.

Doe niets met de bedoeling verdiensten te krijgen, en ook niet uit angst voor de straffen van het vagevuur. Doe vanaf nu en voor altijd alles, ook de kleinste kleinigheden, om Jezus een genoegen te doen.