Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is liefde.

Je bent niet gelukkig, omdat je alles om jezelf laat draaien, alsof je het centrum van de wereld was: je hebt pijn in je maag, je bent moe, je hebt dit of dat te horen gekregen

Heb je wel eens geprobeerd aan Hem te denken en omwille van Hem aan de anderen?

Als je iedere opwelling van jaloezie in de kiem smoort en anderen van ganser harte hun succes gunt, zul je je blijdschap niet verliezen.

Wat een tijdverspilling en een menselijke manier van bekijken is het toch alles als een kwestie van tactiek op te vatten, alsof het geheim van succes alleen maar daarin zou bestaan.

Ze vergeten dat Gods - tactiek - die van de naastenliefde is, van de liefde zonder beperkingen: zo heeft Hij de onoverbrugbare afstand die de mens - door de zonde - schept tussen Hemel en aarde, overbrugd.

Luister goed naar me en vertel het verder door: christendom is Liefde; de omgang met God is een buitengewoon positief gesprek; de zorg voor anderen - het apostolaat - is geen luxe-artikel of de bezigheid van een enkeling.

Nu je dit eenmaal weet moet je vol vreugde zijn, omdat je leven een volledig nieuwe zin heeft gekregen. En wees consequent!

Je houdt je aan een veeleisend leefplan: je staat vroeg op, doet je gebed, ontvangt de sacramenten, werkt of studeert veel, bent matig, doet aan verstervingen - maar je voelt, dat je iets mist.

Overweeg in je gesprek met God het volgende: omdat heiligheid - de strijd om die te bereiken - de volheid der liefde is, moet je je liefde tot God en, door Hem, je liefde tot de mensen herzien. - Misschien zul je dan diep in je ziel grote gebreken gaan ontdekken waar je nog niet tegen gestreden hebt: je bent geen goede zoon, geen goede broer, geen goede kameraad, geen goede vriend, geen goede collega. En omdat je op een verkeerde manier houdt van - jouw eigen soort van heiligheid - ben je afgunstig.

Je - offert je op - in veel kleine dingen die een - persoonlijke - betekenis voor je hebben, daarom zit je vast aan je ik, aan je eigen persoon, en leef je uiteindelijk niet voor God, noch voor anderen, alleen maar voor jezelf.

God volmaakt liefhebben is niet te verenigen met je te laten overheersen door je egoïsme - of je apathie - in de omgang met de naaste.

Liefhebben is - het koesteren van slechts één verlangen, leven voor de beminde persoon; niet meer jezelf toebehoren; vrij en blij, met ziel en hart, onderworpen zijn aan de wil van een ander - die tegelijkertijd je eigen wil is.