Lijst van punten

Er zijn 36 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is liefde → liefde tot God en de mensen.

Het toppunt?… Voor een ziel die zich heeft gegeven, wordt alles een top die gehaald moet worden: iedere dag ontdekt zij nieuwe doelen, want ze kan en wil geen grenzen stellen aan de Liefde van God.

Een oprecht voornemen: de weg voor anderen aantrekkelijk en makkelijk maken, want het leven brengt uit zichzelf al genoeg bittere ervaringen met zich mee.

- Alles waarover je je nu druk maakt kan worden omvat in een glimlach die je opbrengt uit liefde tot God.

Een vriend van me kwam naar me toe: “ze zeggen dat je verliefd bent”. - Ik was heel verbaasd en de enige gedachte die me te binnen schoot was hem te vragen waar hij dat vandaan had.

Hij bekende dat hij het in mijn ogen had gelezen, die straalden van blijdschap.

Je hebt hem niet lichamelijk mishandeld - Maar je hebt zo dikwijls gedaan of hij lucht voor je was; je hebt onverschillig naar hem gekeken, alsof hij een vreemde was.

Vind je dat een kleinigheid?

Ga niet onverschillig voorbij aan andermans leed. Die mens - een familielid, een vriend, een collega, of iemand die je niet kent - is je broeder.

Denk aan wat het evangelie vertelt en wat je zo vaak verdrietig hebt gelezen: zelfs de familieleden van Jezus gaven Hem hun vertrouwen niet. - Zorg dat dit tafereel niet wordt herhaald.

Iedere dag ontdek ik nieuwe dingen in mezelf, zeg je me - En mijn antwoord is: nu begin je jezelf te leren kennen.

Als je echt liefhebt, vind je telkens nieuwe details je liefde uit te drukken.

Het is een zielig genoegen als je bij een ongeluk of fout kunt zeggen: “Dat had ik al zien aankomen”.

Dat zou betekenen dat de narigheid van een ander je niets kon schelen: want als het in je macht had gelegen, had je er iets aan moeten doen.

Door de liefde meer dan door studie kun je de - zaken van God - leren begrijpen.

Daarom moet je werken, studeren, je ziekte aanvaarden, matig zijn - als iemand die bemint!

Mensen die verliefd zijn kunnen geen vaarwel zeggen - ze zijn altijd bij elkaar.

Jij en ik, houden wij zo van de Heer?

Heb je nooit gezien hoe mensen om een goede indruk te maken en goed voor de dag te komen zich mooi kleden, omdat ze verliefd zijn? - Zo moet je ook je ziel mooi aankleden en optooien.

Merk je niet dat veel mensen met wie je omgaat een grote fijnzinnigheid en gevoel aan de dag leggen in het contact met degenen van wie ze houden: hun verloofde, vrouw, kinderen, familie!

Zeg tegen hen en leg dat jezelf ook op! - dat de Heer niet minder verdient: dat ze Hem ook zo behandelen! En raad hen aan die fijnzinnigheid en dat gevoel niet te verliezen, maar deze met Hem en door Hem te beleven. Dan zullen ze een geluk krijgen dat ze nooit hadden verwacht, ook hier op aarde.

Je eigenliefde met wortel en tak uitrukken en daarvoor in de plaats de liefde van Jezus Christus planten: daarin ligt het geheim van doeltreffendheid en geluk.

Zolang je ervan overtuigd blijft dat anderen altijd in hun leven voor jou klaar moeten staan, zolang je niet het besluit neemt om te gaan dienen - verborgen te blijven en te verdwijnen - zal het contact met je broeders, je collega's en je vrienden voor jou een voortdurende bron zijn van ongenoegen, slechte stemming : van hoogmoed.

Als het je moeite kost om iemand een plezier te doen, een dienst te bewijzen, denk er dan aan dat hij een kind van God is en herinner je dat de Heer ons heeft bevolen elkaar lief te hebben.

En verder: dring iedere dag dieper in dit evangelische voorschrift door! Blijf niet aan de oppervlakte. Trek er de consequenties uit - dat is niet zo moeilijk, en richt je gedrag van ieder ogenblik naar die eisen.

We leven in de wereld van vandaag zo gehaast dat christelijke naastenliefde een zeldzaam verschijnsel is geworden, ook al wordt Christus - althans in naam - gepredikt

Dat geef ik toe. Maar wat doe jij, die je als katholiek met Hem moet vereenzelvigen en zijn voetsporen moet volgen? Want Hij heeft ons erop gewezen dat we zijn leer moeten gaan onderwijzen aan alle volkeren - aan alle! - en in alle tijden.

Overweeg dit goed, en handel dienovereenkomstig: die mensen die jou niet sympathiek vinden, zullen hun mening laten varen als ze beseffen dat je werkelijk om hen geeft. Het hangt van jou af.

Eerst behandel je mensen slecht - En daarna, vóór iemand iets kan zeggen, roep je: “Laat nu liefde heersen tussen allen!”.

Als je met het tweede was begonnen, zou je nooit aan het eerste zijn toegekomen.

Zaai geen tweedracht, zoals die ene man over wie zijn eigen moeder zei: “U kunt hem aan uw vrienden voorstellen, dan zal hij wel zorgen dat die vrienden ruzie met u krijgen”.

Toen hij zag hoe vrolijk ze hun zware werk deden, vroeg die bewuste vriend: Doen ze al dat werk uit enthousiasme? - En blij en opgeruimd antwoordden ze hem: “Uit enthousiasme? - Dat zou niet zo best zijn!”. Per Dominum Nostrum Jesum Christum!, - door onze Heer Jezus Christus, die voortdurend op ons wacht.

Een rechtschapen man gaf de volgende typering van jaloezie of afgunst: “Ze moeten wel erg veel kwade wil hebben als ze zulk helder water troebel kunnen maken”.

Ja, verliefde dwaas, schreeuw het uit naar Hem: Heer, ik houd wel van U, maar vertrouw maar niet op mij! Bind me aan U vast, iedere dag meer!

Ga fijngevoelig alles uit de weg wat het gevoel van anderen kan kwetsen.

Waarom moet je zo nodig uit de tien manieren die er zijn om - nee - te zeggen altijd de onsympathiekste kiezen?

Deugd wil niet kwetsen.

Hoe vaak we de Heer bezoeken hangt af van twee factoren: van ons geloof en van ons hart, van het zien van de waarheid en van het liefhebben van de waarheid.

De Liefde wordt ook versterkt door zelfverloochening en versterving.

Als je een groot hart zou hebben en een beetje meer oprechtheid, zou je anderen niet zo lastig vallen met kleinigheden en ook zelf niet zo zwaar tillen aan kleinigheden.

De armen - zei een vriend van ons - zijn het beste boek dat ik over geestelijke zaken heb en ze nemen in mijn gebed de belangrijkste plaats in. Het doet me verdriet om hen te zien en Christus zo in hen te zien. En omdat het me verdriet doet, begrijp ik dat ik van Hem houd en dat ik van hen houd.

Als je eraan terug denkt, krijg je een brandend gevoel van binnen. Christus is je genaderd toen je niet meer was dan een beklagenswaardige melaatse. Tot dat moment had je eigenlijk maar één goede eigenschap: je edelmoedige belangstelling voor anderen. Na die ontmoeting kreeg je de genade om Jezus in hen te zien, vatte je liefde voor Hem op en nu heb je Hem lief in hen - en vind je - en terecht! - je altruïsme van vroeger, toen je af en toe wel eens een dienst aan je naaste bewees, maar iets heel povers

De tactiek van een tiran is te zorgen dat er ruzie komt tussen degenen die hem ten val zouden kunnen brengen als ze zich aaneengesloten hadden. - Dat is een oude truc, die door de vijand - de duivel en zijn trawanten - wordt gebruikt om veel apostolische plannen de grond in te boren.

De gedachte aan de dood zal je helpen om de deugd van de naastenliefde te beoefenen, want misschien is dit concrete ogenblik bij die of die wel het laatste : zij of jij, of ik, kunnen er ieder moment niet meer zijn.

Leer nee te zeggen, zonder onnodig te kwetsen, zonder dat je het doet op een bits-afwijzende manier die de naastenliefde kapot maakt.

Denk eraan, dat je altijd voor God staat!

Er wordt geroddeld. En dan zorgen ze er zelf voor dat er meteen iemand naar je toekomt om je te vertellen wat - men zegt - - Gemeen? - Ongetwijfeld. Maar verlies je innerlijke vrede niet, want hun tong zal jou geen enkele schade kunnen berokkenen als je rechtschapen te werk gaat - Denk maar: wat dom van hen, wat hebben ze weinig tact, wat komen ze weinig voor hun broeders op - en nog minder voor God!

En begin zelf niet ook kwaad te spreken, op grond van een verkeerd begrepen recht op repliek. Als je moet spreken, pas dan de broederlijke vermaning toe die door het Evangelie wordt aangeraden.

Maak je niet druk om die kritiek, die praatjes: we zijn wel bezig aan een werk van God, maar we zijn toch maar mensen - En het is logisch dat we bij het gaan stof van de weg doen opwaaien.

Wat je niet kunt hebben, wat je kwetst - doe daar je voordeel mee om jezelf te louteren en als het nodig mocht zijn, jezelf te corrigeren.

Je gedraagt je als een geweldige theoreticus - Maar je geeft zelfs in de meest onbelangrijke kleinigheden niets toe. - Ik kan niet geloven in die geest van versterving van je!

Zorg hebben voor kleine dingen vereist voortdurende versterving, het is dè weg om het leven van anderen aangenamer te maken.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift