Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Spijt.

Sommigen maken fouten uit zwakte - vanwege de broze klei waar we allen van zijn gemaakt, maar blijven de leer van de Kerk volledig vasthouden.

Dat zijn dezelfde mensen die, met de genade van God, de heldhaftige moed en nederigheid tonen om hun misslagen te erkennen en de waarheid vurig te verdedigen.

Het stof en de verblinding van die bepaalde val zijn in jou de oorzaak van onrust en ook van gedachten die je van je vrede beroven.

Heb je verlichting gezocht in je tranen bij de Heer, en in een vertrouwelijk gesprek met een van je broeders?

Heer, ik verdien niet dat U me verhoort want ik ben slecht, bad een berouwvolle ziel. En hij voegde eraan toe: maar luister toch naar me quoniam bonus - want Gij zijt goed.

Herhaal in de loop van de dag je oefeningen van berouw: bedenk dat Jezus voortdurend beledigd wordt en dat er helaas niet evenredig boete wordt gedaan.

Daarom zeg ik zo vaak: hoe meer oefeningen van berouw, hoe beter! Zeg me dat na, door de manier waarop je leeft en door de raad die je aan anderen geeft.

Hoe hoger de autoriteit, hoe meer clementie hij kan tonen. Een gewone rechter moet een veroordeling uitspreken als iemand schuldig is bevonden en bekend heeft - waarbij hij wel rekening kan houden met verzachtende omstandigheden. Een staatshoofd kondigt soms een algemene amnestie af, of verleent gratie. God vergeeft een ziel die berouw heeft altíjd.

“Door jullie heb ik God gezien, Die mijn stommiteiten en beledigingen heeft willen vergeten en me met de hartelijkheid van een Vader heeft opgevangen.” Dat werd geschreven door een berouwvolle verloren zoon van de twintigste eeuw aan zijn familie, toen hij naar huis terugkeerde.

Ja, vraag berouwvol vergiffenis en doe veel boete voor de onzuivere episoden van je voorbije leven, maar haal ze niet meer voor je geest.

De Heer heeft Petrus bekeerd, die Hem driemaal heeft verloochend, zonder maar één verwijt: door een blik vol liefde.

Met dezelfde ogen kijkt Jezus ons aan als wij zijn gevallen. Konden ook wij maar met Petrus zeggen: “Heer, Gij weet alles, Gij weet dat ik van U houd”, en ons leven veranderen.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift