Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Vrede.

Kweek in je ziel en je hart - in je verstand en je wil - een geest van vertrouwen en van overgave aan de liefhebbende wil van je hemelse Vader - Daaruit wordt de innerlijke vrede geboren waar je naar hunkert.

Hoe wil je vrede krijgen als je je, tegen de - rukken - van de genade in laat meesleuren door je hartstochten, zonder te proberen deze te beheersen?

De hemel duwt je naar boven; jij - en alleen maar jij: zoek geen uitvluchten! - duwt jezelf naar beneden - En zo laat je jezelf uit elkaar scheuren.

Vrede en oorlog zitten in onszelf.

Je kunt niet tot overwinning, tot vrede komen als je niet trouw en vastbesloten bent om in de strijd te winnen.

Een geneesmiddel voor die onrust van je: geduld hebben, zorgen dat je bedoelingen zuiver zijn en de dingen bezien in een bovennatuurlijk perspectief.

Gooi vrees en verontrusting onmiddellijk van je af - God is immers bij je! - smoor die reacties in de kiem, want ze dienen er alleen maar toe om nog meer bekoringen te krijgen en om het gevaar nog groter te maken.

Zelfs als alles in elkaar stort en afgelopen is, zelfs als alles tegen je verwachtingen ingaat, als alles vreselijk tegenzit, schiet je er niets mee op als je je uit je evenwicht laat brengen. Bovendien moet je maar eens denken aan het vertrouwvolle gebed van de profeet: “De Heer is onze Rechter, de Heer is onze Wetgever, de Heer is onze Koning; Hij zal ons redden”.

Bid dat elke dag vurig, om je gedrag te voegen naar de plannen van de Voorzienigheid die ons leidt naar ons heil.

Als je - door je blik op God gericht te houden - je kalmte weet te bewaren in geval van zorgen; als je kleinigheden, rancunes en afgunst leert te vergeten, zul je je veel energie besparen die je nodig hebt om met succes te kunnen werken ten dienste van de mensen.

Een vriend vertrouwde ons heel onbevangen toe, dat hij zich nog nooit had verveeld omdat hij zich nog nooit alleen had gevoeld, zonder onze Vriend.

Het werd avond, er heerste een diepe stilte - Je voelde heel scherp de aanwezigheid van God - En dat bewustzijn gaf zo'n vrede!

Door een hartelijke begroeting van een broeder besefte je, bij al dat reizen, weer eens, dat alle eerzame wegen van deze wereld voor Christus open liggen: het enige dat nodig is, is dat we onszelf ertoe brengen langs die wegen op te trekken met de mentaliteit van een veroveraar.

Ja, God heeft de wereld geschapen voor zijn kinderen, met de bedoeling dat zij hem zullen bewonen en heiligen: waarop wacht je nog?

Je bent buitengewoon gelukkig. Soms, als je eraan denkt dat een kind van God Hem in de steek laat, krijg je bij al je innerlijke vrede en vreugde een verdrietig gevoel dat uit liefde voortkomt, iets bitters, dat je echter niet in verwarring brengt of onrustig maakt.

Goed, maar - nu alle menselijke en bovennatuurlijke middelen ingezet om hem weer in beweging te krijgen - en een vast vertrouwen op Christus! Zo keren de wateren altijd weer in hun bedding terug.

Als je je werkelijk op de Heer verlaat, zul je leren tevreden te zijn met wat er gebeurt en je gemoedsrust niet te verliezen als het resultaat niet is wat je had gewild, ondanks alle moeite die je hebt gedaan en ondanks het feit dat je al de nodige middelen hebt gebruikt - Want dat is dan het - resultaat - dat God ervan verwachtte.

Je hebt nog steeds je kleine afdwalingen en je fouten; en daar heb je spijt van! Tegelijkertijd leef je in zo'n grote blijdschap dat het lijkt of je erdoor wordt overspoeld.

Het is omdat je er spijt van hebt - uit liefdesverdriet - dat je mislukkingen je niet meer van je vrede beroven.

Verwijzingen naar de H. Schrift