Lijst van punten

Er zijn 18 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Zuiverheid van mening.

Dikwijls krijg je de bekoring om een beetje tijd voor jezelf te willen houden…

Leer jezelf voor eens en voor altijd van die kleinzieligheid te genezen, door jezelf onmiddellijk te corrigeren.

Als je verbeelding koortsig met jezelf bezig is en illusies en situaties rond jezelf creëert die normaal gesproken niet bij je levensweg passen, leiden die je op een dwaze manier af, doen je in je ijver verkoelen en verwijderen je van de aanwezigheid van God. - IJdelheid.

Als je je gedachten over anderen laat gaan, val je gemakkelijk in de fout dat je gaat oordelen - terwijl dat je taak niet is - en ga je hun gedrag negatief en weinig objectief uitleggen. - Roekeloze oordelen.

Als je je verbeelding laat gaan over je eigen talenten en je manier van uiten, of over het klimaat van bewondering dat je bij anderen oproept, loop je het gevaar je zuiverheid van bedoelingen te verliezen en voedsel te geven aan je trots.

In het algemeen is het tijdverspilling om je verbeelding de vrije loop te laten, en daar komt bij dat, als je haar niet in toom houdt, zij de weg vrij maakt voor een hele rits van vrijwillige bekoringen.

Laat geen dag je innerlijke versterving achterwege!

Het lijkt ongelofelijk dat je zo gelukkig kunt zijn in deze wereld waar velen zich erop toeleggen een triest leven te leiden, omdat ze achter hun egoïsme aanhollen alsof alles hier beneden zou eindigen!

Wees niet een van hen, corrigeer je koers ieder ogenblik opnieuw!

Sommigen horen slechts - willen alleen maar horen - wat er in hun eigen hoofd omgaat.

Het begrip dat veel mensen van anderen eisen, komt erop neer dat allen zich moeten aansluiten bij hùn partij.

Ik kan niet in je waarheidsliefde geloven, als je geen gevoel van onbehagen - en een sterk onbehagen! - hebt bij het kleinste en onschuldigste leugentje. Het is klein, noch onschuldig: het is een belediging van God.

Waarom kijk, luister, lees en spreek je met zo'n slechte bedoeling en zoek je overal het - kwaad - achter, dat niet in de bedoelingen van anderen maar in je eigen ziel zit?

Wie niet eerlijk is bij het lezen, zal moeilijk de eerlijkheid van de schrijver ontdekken.

Iemand met een sektarische mentaliteit ziet de activiteiten van anderen alleen maar als uitingen van sektarisch denken. Hij meet zijn naaste volgens de bekrompen maatstaf van zijn eigen hart.

Ik had te doen met die man in een leidinggevende positie. Hij voorvoelde dat er een paar problemen waren, overigens niets bijzonders in dit leven, maar hij schrok en werd kwaad, toen men hem die problemen onder het oog bracht. Hij zag ze liever niet, hij leefde liever in het schemerige licht, of in de schaduw van zijn eigen manier om de dingen te bekijken, zodat hij zich op zijn gemak kon blijven voelen.

Ik raadde hem aan de problemen flink en met een heldere blik tegemoet te treden, juist om ze uit de weg te ruimen en gaf hem de verzekering dat hij dan pas echt in vrede zou leven.

Jij moet je eigen problemen en die van anderen níet proberen op te lossen door te doen of ze er niet zijn: dat is gemakzucht, luiheid, de deur openzetten voor de invloed van de duivel.

Heb je je plicht gedaan? - Is je bedoeling goed geweest? Ja? - Dan moet je je er verder niet druk over maken dat er abnormale personen zijn die ergens kwaad in zien, dat alleen maar in hun eigen geest zit.

Op kritische toon vroegen ze je of je die beslissing van jezelf goed of verkeerd vond, zijzelf vonden hem moreel-neutraal.

En je antwoordde in goed geweten: “Voor mij zijn twee dingen duidelijk: dat mijn bedoeling zuiver is en - dat ik heel goed weet hoeveel moeite het me kost”. En je ging verder: “God is de reden en het doel van mijn leven en daarom ben ik ervan overtuigd dat er niets neutraal is.”

Zorg dat je goede bedoeling altijd gepaard gaat met nederigheid. Want dikwijls gaan goede bedoelingen samen met een hard oordeel, met een bijna totaal onvermogen om toe te geven en met een bepaalde persoonlijke, nationale of groepstrots.

Het is niet verkeerd je goed te gedragen uit edele menselijke motieven. - Maar - wat een verschil als bovennatuurlijke motieven - het bevel voeren!

Toen hij zag hoe vrolijk ze hun zware werk deden, vroeg die bewuste vriend: Doen ze al dat werk uit enthousiasme? - En blij en opgeruimd antwoordden ze hem: “Uit enthousiasme? - Dat zou niet zo best zijn!”. Per Dominum Nostrum Jesum Christum!, - door onze Heer Jezus Christus, die voortdurend op ons wacht.

Je was pijnlijk getroffen door het weinig christelijke commentaar van een bepaalde persoon: “Je moet je vijanden vergeven”, zei hij tegen je, “stel je eens voor hoe kwaad je ze daarmee kan krijgen!”.

Je kon dat niet zomaar over je kant laten gaan en rustig antwoordde je: “Ik verkwansel mijn liefde niet tegen de prijs van de vernedering van mijn naaste. Ik vergeef omdat ik liefheb en een groot verlangen heb om de Meester na te volgen.”

Een geneesmiddel voor die onrust van je: geduld hebben, zorgen dat je bedoelingen zuiver zijn en de dingen bezien in een bovennatuurlijk perspectief.

Kwaadsprekerij is de dochter van de afgunst, en afgunst de toevlucht van de onvruchtbaren.

Als je merkt dat je werk steriel is, moet je daarom eens nagaan hoe je kijk op het een en ander is. Als je zelf werkt en het je niet steekt dat anderen ook werken en succes hebben, is je steriliteit slechts schijn. Te zijner tijd zul je de oogst binnenhalen.