Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Bovennatuurlijke visie .

De overgave is de eerste stap van een leven van opoffering, vreugde, liefde en vereniging met God. - En zo wordt het hele leven doordrongen van een gezegende dwaasheid, die het geluk daar doet vinden waar de menselijke logica niets anders kan zien dan negatie, lijden en verdriet.

Wat is het toch een belachelijke houding van ons, arme menselijke schepselen, dat wij de Heer steeds opnieuw zulke kleinigheden weigeren! Na verloop van tijd gaan we de dingen in hun ware perspectief zien… en komt er schaamte en verdriet.

Je beleeft enkele dagen van grote vreugde, je ziel is vol licht en kleur. En wat eigenaardig is, de redenen van je blijdschap zijn dezelfde als die je anders moedeloos maakten!

Het is altijd hetzelfde: alles hangt af van het punt van waaruit je het bekijkt. - Laetetur cor quaerentium Dominum! - als je God zoekt, stroomt je hart altijd over van vreugde.

Wat een verschil tussen die mensen zonder geloof, die vreugdeloos zijn en onzeker wegens hun lege bestaan, die als windvaantjes blootstaan aan de - veranderlijkheid - van de omstandigheden - en ons leven als christenen, dat vol vertrouwen is, blij, sterk en stabiel door de wetenschap en absolute overtuiging van onze bovennatuurlijke bestemming!

Met God, dacht ik, lijkt elke dag me fijner. Ik leef - bij de dag : de ene dag beschouw ik hoe magnifiek een detail is; de andere ontdek ik een vergezicht dat ik nog nooit eerder had opgemerkt - Wie weet wat ik na verloop van tijd nog zal tegenkomen als dat zo doorgaat.

Toen merkte ik dat Hij mij de verzekering gaf: je geluk zal van dag tot dag groeien, want je zal meer en meer in het goddelijke avontuur binnendringen, in al die - complicaties - waarin Ik je heb gebracht. En je zal merken dat Ik je niet in de steek laat.

Wees geen benauwde ziel, geen onvolwassen man of vrouw, die kortzichtig is en niet in staat om de uitgestrektheid van onze bovennatuurlijke christelijke horizon als kinderen van God te overzien. God en durf!

Toen we met elkaar aan de praat waren, beweerde hij dat hij nooit uit het hutje waar hij woonde zou willen weggaan, omdat hij liever de balken in - zijn - woninkje telde dan de sterren aan de hemel.

Zo zijn veel mensen niet in staat om zich los te maken van hun eigen kleine aangelegenheden, om hun ogen naar de hemel te richten: het wordt tijd dat ze zich een hogere visie eigen maken!

Het lijkt ongelofelijk dat je zo gelukkig kunt zijn in deze wereld waar velen zich erop toeleggen een triest leven te leiden, omdat ze achter hun egoïsme aanhollen alsof alles hier beneden zou eindigen!

Wees niet een van hen, corrigeer je koers ieder ogenblik opnieuw!

Gehoorzamen geschiedt met de lippen, het hart en het verstand. - Gehoorzamen doe je niet aan een mens, maar aan God.

Om van te leren. - Bij een bepaalde gedenkwaardige gelegenheid maakte ik een nobel, wijs en karaktervol man er opmerkzaam op, dat hij een hoge positie in zijn wereld op het spel zette - hij zou hem kwijt raken - door een heilige zaak te verdedigen die door de - goeden - werd aangevallen. - Op een toon die geladen was van een menselijke en bovennatuurlijke ernst en waaruit minachting voor aardse roem sprak, antwoordde hij: “Mijn ziel staat op het spel!”

Als je je duidelijk de ellende van deze wereld voor ogen stelt en daar tegenover de rijkdommen van een leven met Christus, kun je naar mijn mening maar één woord vinden om de weg die de mensen kiezen mee aan te duiden: het is ronduit dwaasheid, dwaasheid en nog eens dwaasheid.

Het is nog niet eens zo erg dat de meesten van ons op een dwaalspoor zitten, er is iets veel ergers met ons aan de hand: we zijn gewoon ontzettend dom.

Benader alle kleine zaken in je dagelijks leven met veel bovennatuurlijke visie, raadde ik je aan. En ik voegde er meteen aan toe: de omgang met anderen biedt je daartoe in de loopvan de dag veel gelegenheden.

Verwijzingen naar de H. Schrift