Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Edelmoedigheid → in de ascetische strijd .

Van jou moet méér worden gevraagd: want jij kàn meer geven en moet meer geven. Denk daarover na!

“Het is zo moeilijk!” roep je ontmoedigd uit.

Luister, als je strijdt is de genade van God voldoende. Dan zal je afzien van je persoonlijke belangen, je medemens dienen omwille van God en de Kerk helpen op het gebied waar vandaag de dag slag wordt geleverd: op straat, in de fabriek, in de werkplaats, op de universiteit, op kantoor, in je eigen omgeving, tussen de jouwen.

Je hebt me geschreven: “het is eigenlijk altijd hetzelfde, een groot tekort aan edelmoedigheid. Wat jammer en beschamend is het om na eerst de weg te hebben gevonden, vervolgens toe te laten dat een paar stofwolken - die toch onvermijdelijk zijn - het doel verduisteren!”

Neem me niet kwalijk als ik je zeg dat dat je eigen schuld is: pak jezelf dapper aan. Je hebt meer dan voldoende middelen.

Als je egoïsme je afhoudt van het gemeenschappelijke streven naar het gezonde en gezegende welzijn van de mensen, als je berekenend bent en de materiële of morele ellende van je naasten je niets doet, dwing je me iets heel hartigs tegen je te zeggen, recht in je gezicht, om je in beweging te krijgen: als je geen gelukkige broederschap voor de mensen, je broeders, en buiten de grote christelijke familie leeft, ben je een arme vondeling.

Het toppunt?… Voor een ziel die zich heeft gegeven, wordt alles een top die gehaald moet worden: iedere dag ontdekt zij nieuwe doelen, want ze kan en wil geen grenzen stellen aan de Liefde van God.

Hoe edelmoediger je bent voor God, hoe gelukkiger je zult zijn.

Dikwijls krijg je de bekoring om een beetje tijd voor jezelf te willen houden…

Leer jezelf voor eens en voor altijd van die kleinzieligheid te genezen, door jezelf onmiddellijk te corrigeren.