Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Nederigheid → nederigheid en zichzelf vergeten.

Je hebt weinig karakter: wat een behoefte heb je om overal je neus in te steken! - Je wilt overal in kunnen meespreken… Maar, en word niet boos als ik duidelijke taal spreek, daartoe mis je de nodige kwaliteit; je bent niet in staat jezelf weg te cijferen en op de achtergrond te blijven.

Je hebt een tekort aan offergeest. En een teveel aan nieuwsgierigheid en behaagzucht.

Laat geen gelegenheid onbenut om je eigen oordeel prijs te geven. - Het kost moeite…, maar, hóe aangenaam is het in de ogen van God!

Wees voor die heilige afkeer van jezelf dankbaar, als voor een bijzondere gunst.

Je bent lauw, als je traag en met tegenzin de dingen doet, die betrekking hebben op de Heer; als je met berekening of sluwheid probeert je plichten te verminderen; als je alleen maar aan jezelf en aan je gemak denkt; als je gesprekken ledig en nutteloos zijn; als je de dagelijkse zonde niet verafschuwt; als je handelt uit menselijke beweegredenen.

Als je je toch eens voornam om God “in ernst” te dienen: met dezelfde ijver, waarmee je je eerzucht, je ijdelheid en je zinnelijkheid dient!…

Laat je deugd niet luidruchtig zijn.

Jij bent geleerd, beroemd, welsprekend, machtig: als je niet nederig bent, ben je niets waard. - Snoei, ruk uit dat “ik” van jou, dat zo oppermachtig is, - God zal je daarbij helpen. Dan kun je beginnen voor Christus te werken, op de allerlaatste plaats in het leger van Zijn apostelen.

Toen je die menselijke vertroostingen kwijt was geraakt, ben je achtergebleven met een gevoel van verlatenheid, met een gevoel alsof je aan een draad boven de donkere leegte van een afgrond hing. - En je geschreeuw en hulpgeroep schenen door niemand te worden gehoord.

Deze verlatenheid heb je echt verdiend. Wees nederig. Zoek niet jezelf, noch je gemak; houd van het Kruis, want het is te weinig om het alleen maar te dragen. De Heer zal je gebed verhoren. - En je zinnen zullen tot rust komen. - Je gewonde hart zal helen. - En je zult vrede hebben.

O mijn God, iedere dag ben ik minder zeker van mijzelf en meer zeker van U!

Je eigen wil, je eigen oordeel: dat is het wat je ongerust maakt.

Deo omnis gloria. Aan God alle eer. - Dit is een categorische belijdenis van ons eigen niets. Hij, Jezus, is alles. Wij, zonder Hem, zijn niets waard: niets.

Onze eigen eer is niets anders dan ijdele eerzucht, een heiligschennende diefstal. Het eigen “ik” dient nergens te voorschijn te komen.

Geef “alle” eer aan God. - “Pers” met je wil, geholpen door de genade, elke daad van jou uit, opdat er niets overblijft dat naar menselijke hoogmoed of naar zelfgenoegzaamheid ruikt.