Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Geestelijk kind-zijn  → leven als een kind.

De heilige schaamteloosheid is een kenmerk van het “leven als een kind”. Het kleine kind is onbevangen. - Zijn gebreken, natuurlijke gebreken, komen vanzelf te voorschijn, zelfs als iedereen op hem let…

Die schaamteloosheid, in praktijk gebracht in het bovennatuurlijke leven, brengt de volgende redenering met zich mee: lof - minachting; bewondering - spot; eer - oneer; gezondheid - ziekte; rijkdom - armoede; schoonheid - lelijkheid.

Goed, en wat doet het er toe?…

Is het niet zo, Heer, was U niet erg getroost door de “fijne attentie” van dat grote kind, dat merkte hoe moeilijk het valt te gehoorzamen in een lastig en weerzinwekkend karwei en dat U zachtjes zei: Jezus, maak dat ik er een vriendelijk gezicht bij trek!?

In het leven van het geestelijk kind-zijn zijn de dingen die de “kinderen” zeggen of doen nooit kinderachtig of onnozel.

Vergeet niet, dwaas kind, dat de Liefde je almachtig gemaakt heeft.

Kind, verlies je liefdevolle gewoonte niet, tabernakels te “bestormen”.

Wanneer ik jou een “goed kind” noem, denk dan niet, dat ik je beschouw als schuchter en verlegen. - Als je niet flink en… normaal bent, dan zul je slechts de lachwekkende karikatuur van een apostel zijn.

Goed kind: zeg Jezus vele keren in de loop van de dag: ik houd van U, ik houd van U, ik houd van U…

Als je gebreken je terneerdrukken, moet je niet treurig worden. - Beroem je op je zwakheden, zoals St. Paulus; want aan de kinderen is het toegestaan de groten na te doen, zonder te vrezen zich belachelijk te maken.

Laat je tekortkomingen en onvolmaaktheden en zelfs je ernstige misstappen je niet van God verwijderen. - Het zwakke kind, als het verstandig is, zorgt ervoor in de buurt van zijn vader te blijven.

Maak je niet ongerust wanneer je boos wordt bij het doen van die kleine dingen die Hij je vraagt. - Later zul je leren glimlachen…

Zie je niet hoe ongaarne het ongecompliceerde kind, het snoepje dat het in de hand houdt, aan zijn vader geeft die het op de proef wil stellen? - Maar het kind geeft het: de liefde heeft overwonnen.

Wanneer je de dingen goed wilt doen, heel goed, is het resultaat, dat je ze slecht doet. - Verneder je voor Jezus en zeg Hem: hebt U gezien hoe ik alles verkeerd doe? - Welnu, als U me niet helpt, zal ik er nog minder van terechtbrengen!

Heb medelijden met Uw kind: ik wil elke dag een mooie bladzijde in het boek van mijn leven schrijven… Maar ik ben zo onhandig. Als de Meester mijn hand niet vasthoudt, komen er in plaats van elegante letters alleen maar onleesbare krabbels en inktvlekken uit mijn pen, die je aan niemand kunt laten zien.

Van nu af aan, Jezus, zullen wij altijd samen schrijven.

Ik beken U, mijn Liefde, dat mijn onbeholpenheid groot is. Zo groot zelfs, dat ik pijn doe terwijl ik liefkozen wil. - Verfijn de manieren van mijn ziel; geef me, bid ik U, naast het krachtige en mannelijke van het geestelijk kind-zijn, de fijngevoeligheid en tederheid die kinderen aan de dag leggen in hun uitingen van liefde jegens hun ouders.

Verwijzingen naar de H. Schrift