Lijst van punten

Er zijn 11 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Geestelijk kind-zijn  → leven als een kind.

Kind, heb je niet dat brandend verlangen om te bereiken dat iedereen van Hem gaat houden?

Goed kind, kijk eens hoe verliefden hier op aarde de bloemen, de brief of een aandenken van hun geliefde kussen…

En jij, zou je ooit kunnen vergeten dat je Hem altijd bij je hebt…? Ja, Hem! Zou je ooit kunnen vergeten… dat Hij zich als spijs aan jou geeft?

Een onnozel kind huilt en stampvoet wanneer zijn moeder vol liefde met een speld een splinter uit zijn vinger haalt… Een verstandig kind zal, misschien met tranen in de ogen - want het vlees is zwak -, dankbaar naar zijn moeder kijken, die hem een beetje pijn doet om erger kwaad te voorkomen.

Jezus, laat mij zo'n verstandig kind zijn.

Ga naar Bethlehem, ga naar het Kindje en neem Het in je armen, fluister Het vurige woordjes toe, druk Het aan je hart…

Het is niet kinderachtig zoiets te doen. Het is liefde en liefde blijkt uit daden! In de intimiteit van je ziel kun je het Kindje wiegen!

Laten we Jezus eraan herinneren dat we kinderen zijn. En kinderen, heel kleine kinderen, moeten heel wat doorstaan als ze de trede van een trap op willen! Het lijkt dat ze hun tijd verspillen. Maar ineens is het zover. Een trede en nog een trede. Op handen en voeten en met inspanning van hun hele lijfje behalen zij een nieuwe overwinning: weer een trede, en nóg een. Een hele onderneming! Het is bijna boven…, maar dan stapt het mis… en boem!… is het weer beneden. Huilend en vol butsen staat het arme kind weer op en begint opnieuw aan de beklimming.

Jezus, zo vergaat het ons, als we op onszelf aangewezen zijn. Neem ons, als de grote en goede Vriend van het kleintje, in uw liefdevolle armen. Laat ons niet aan onszelf over tot wij boven zijn. En dan - ja dan - zullen wij aan uw barmhartige Liefde kunnen beantwoorden en U met kinderlijke moed zeggen: Lieve Jezus, behalve Jozef en Maria heeft geen sterveling U bemind zoals ik U bemin en die zal er ook nooit komen…, ook al zijn er heel wat 'dwaze' mensen geweest.

Het moet je niets uitmaken kinderlijke dingen te doen, gaf ik jou als raad. Zolang het geen routine wordt, zullen zij niet zonder vruchten blijven.

Stel bijvoorbeeld dat iemand de weg van het geestelijk kindschap wil gaan en op het idee komt 's avonds voor het slapen gaan een houten Mariabeeld in te stoppen.

Het verstand verzet zich tegen zo'n manier van doen die duidelijk zinloos lijkt. De kinderziel echter, die geraakt is door de genade, ziet feilloos dat een kind uit liefde inderdaad tot zoiets in staat is.

De sterke wil die ieder heeft die geestelijk als een kind is, komt nu in actie om het verstand te dwingen zich gewonnen te geven… En als die kinderziel elke dag het beeld van Onze Lieve Vrouw blijft toedekken, speelt het elke dag een kinderspel dat vruchtbaar is in de ogen van God.

Als je echt een kind bent en je - als God het zo voor jou wil - de weg van het kindschap bewandelt, zul je onoverwinnelijk zijn.

Je moet de dringende noodzaak voelen jezelf te zien als klein, zwak en verstoken van alles. Dan zul je je in de armen van onze Moeder in de hemel werpen, met schietgebeden, met blikken vol liefde, met uitingen van mariale vroomheid… die tot de kern van je kinderlijke geest horen.

Zij zal je beschermen.

Beperk je er niet toe met de Heilige Geest te spreken. Luister naar Hem!

Overweeg in je gebed dat het leven van geestelijk kindschap - waardoor je in zijn volle omvang ontdekte wat het betekent kind van God te zijn - je vervulde met een kinderlijke liefde tot de Vader. Bedenk ook dat je, al eerder, via Maria naar Jezus ging die je nu aanbidt en die je Vriend en je Broer is; Degene die je liefhebt…

Door deze raadgeving werd het je duidelijk dat de Heilige Geest in je ziel woonde om haar te heiligen…, maar dat je de realiteit van zijn aanwezigheid niet 'begrepen' had. Je had deze raad nodig. Nu voel je zijn Liefde in je; en je wilt met Hem omgaan, zijn vriend zijn, zijn vertrouweling…, en Hem het polijsten, uitrukken en in brand steken van je ziel vergemakkelijken…

Maar bij jezelf dacht je ook dat je dat niet zou kunnen. Nogmaals, luister naar Hem. Hij zal je de kracht geven, Hij zal alles doen, als je maar meewerkt… en dat wil je toch?

Zeg Hem: Goddelijke Gast, Meester, Licht, Gids, Liefde: ik wil U goed onthalen en naar uw lessen luisteren. Ik wil vurig worden, U volgen en U beminnen.

Je bent ervan overtuigd dat God je duidelijk liet zien dat je terug moet grijpen op de kinderlijke details van het innerlijk leven dat je vroeger had; en dat je maandenlang, misschien zelfs jarenlang, zult moeten volharden in heroïsche kleinigheden (waarbij het gevoel, dat vaak koud blijft voor het goede, niet meetelt), wellicht in dorheid, maar vastbesloten dit uit liefde te doen.

Wees niet bang hoge eisen aan jezelf te stellen. Veel mensen doen dit in het verborgene, opdat alleen de Heer schittert.

Ik zou willen dat jij en ik reageerden zoals iemand deed die meer aan God wilde toebehoren. Hij schreef op het feest van de heilige Familie, dat destijds gevierd werd onder het octaaf van Driekoningen:

“Ik heb niet te klagen over de hoeveelheid kruisjes. Gisteren - ik heb erom gehuild - gebeurde er iets dat mij veel moeite kostte. Nu, vandaag, kom ik tot de conclusie dat de heilige Jozef - mijn Vader en Heer - en mijn heilige Moeder Maria blijkbaar niet wilden dat 'hun kind' geen geschenk van de Drie Koningen zou krijgen. Ze schonken mij licht, waardoor ik zag dat ik zo ondankbaar was niet voldoende te beantwoorden aan de genade van Jezus. Ook maakte ik de ongelofelijke fout niet in te zien dat ik mij met mijn slechte gedrag verzette tegen de allerheiligste wil van God, die mij als zijn werktuig wil hebben.”