Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Strijd, ascetische  → noodzaak en doelen.

Wees standvastig en stel eisen aan je gebedsleven, ook als je je moe of dor voelt. Houd vol! Deze tijden van gebed zijn als de hoge roodgeschilderde palen langs de bergwegen, die bij hevige sneeuwval dienen als bakens. Ze geven - altijd! - aan waar de veilige weg ligt.

Je krijgt een sterker innerlijk leven door dagelijks te strijden om de vroomheidsoefeningen met liefde te doen - sterker nog, met liefde te beleven -, want onze weg als kinderen van God is een weg van liefde.

Als je een rein leven leidt en de heilige zuiverheid beleeft, dreigt er een groot gevaar waaraan wij allemaal blootgesteld zijn: het risico om in het geestelijk leven of in het beroepsleven te verburgerlijken. Het gevaar - ook voor degenen die door God tot het huwelijk geroepen zijn - een zonderling te worden, een egoïst, een mens zonder liefde.

Bestrijd dat risico tot in de wortel, zonder ook maar enige concessie te doen.

De wereld kan de vrede en de daaruit voortvloeiende vreugde niet geven.

Mensen zijn altijd bezig vrede te sluiten, maar zij raken steeds weer verwikkeld in oorlogen. Zij zijn vergeten dat ze een innerlijke strijd moeten voeren en op de hulp van God moeten steunen, opdat Hij overwint. Alleen dan zal er vrede heersen in het eigen hart, in het gezin, in de samenleving en in de wereld.

Als wij ons zo gedragen, dan zullen jij en ik vol blijdschap zijn, want die valt de overwinnaars ten deel. En als we nederig zijn zullen we ons, met de genade van God - die geen veldslag verliest - overwinnaars kunnen noemen.

De blijdschap is een christelijk goed dat wij bezitten zolang we strijden, want zij is de vrucht van de vrede; de vrede is de vrucht van het behalen van de overwinning, en het leven van de mens op aarde - lezen we in de Heilige Schrift - is strijd.

Bemin de hulp van degene die je ziel leidt. Zoek die hulp! Leg bij de geestelijke leiding in alle oprechtheid je hart bloot - bedorven, als het bedorven is -, met het verlangen genezen te worden. Anders zal deze aangetaste plek nooit verdwijnen.

Als je je echter tot iemand wendt die de wond alleen maar oppervlakkig kan schoonmaken… ben je een lafaard, omdat je in feite de waarheid verbergt, in het nadeel van jezelf.

Schrik niet als je ontdekt dat je fouten hebt… en wát voor fouten! Laat je niet ontmoedigen!

Doe je best om ze met wortel en al uit te rukken. En wees ervan overtuigd dat het goed is je van je zwakheden bewust te zijn. Je zou anders alleen maar hoogmoedig worden en de hoogmoed scheidt ons van God.

Als de tegenzin in je ziel binnendringt en het lijkt dat je woorden geen inhoud hebben, blijf dan toch akten van geloof, hoop en liefde bidden. Verslap daar niet in! Anders zal, ondanks al het goede, het kwade de kop opsteken en het zal je met zich meeslepen.

Als de innerlijke strijd op een gegeven moment moeilijker wordt, is dat een goede gelegenheid om te laten zien dat onze liefde echt is.

“Waakt en bidt, opdat ge niet op de bekoring ingaat…” Het is indrukwekkend te ervaren hoe men een goddelijke zaak kan opgeven voor een kortstondig bedrog!

Regnare Christum volumus, wij willen dat Christus regeert! Deo omnis gloria, alle eer aan God!

Het ideaal om met de wapens van Christus te strijden en te overwinnen, is alleen te realiseren door het gebed en het offer, door het geloof en de Liefde.

Dus… bidden, geloven, lijden en beminnen!

Ook als je maar weinig licht krijgt in je gebed, als je vindt dat het moeizaam loopt, als je dor bent…, moet je jezelf er steeds weer van overtuigen dat het noodzakelijk is in alle aspecten van je vroomheidsleven te volharden.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift