Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Zonde.

Het lijkt wel of je in je binnenste een stem hoort die zegt: “al die godsdienstige nonsens…!” - En dan hoor je een briljante verdediging van alle zwakheden van ons arme gevallen vlees: “het zijn zijn rechten!”

Wanneer je dat overkomt, zeg dan tegen de vijand dat er een natuurwet bestaat, en een goddelijke wet, en God zelf! - En ook nog een hel.

Het is hard in het heilig Evangelie de vraag van Pilatus te lezen: “Wie wilt ge dat ik u zal vrijlaten, Barabbas of Jezus die Christus genoemd wordt?” - Het is pijnlijker het antwoord te horen: “Barabbas!”

En nóg verschrikkelijker is het te denken dat ook ik dikwijls, door van de rechte weg af te wijken, gezegd heb: “Barabbas!” en dat ik eraan toegevoegd heb: “Christus?… Crucifige eum! Kruisig Hem!”

Vergeet niet, mijn zoon, dat er voor jou op aarde slechts één kwaad bestaat, dat je moet vrezen en met Gods genade moet vermijden: de zonde.

Ben je de vreugde kwijt? - Denk dan: er is een hindernis tussen God en mij. - Bijna altijd zal het zo zijn.

De wereld, de duivel en het vlees zijn als drie avonturiers die gebruik maken van de zwakheid van het onbeteugelde in je binnenste. Zij willen dat je, in ruil voor het waardeloos klatergoud van een pretje, hun het zuivere goud, de parels, de briljanten en de robijnen geeft, die gedrenkt zijn in het levende en verlossende bloed van jouw God en die het losgeld en de schat zijn van je eeuwigheid.

Laat je tekortkomingen en onvolmaaktheden en zelfs je ernstige misstappen je niet van God verwijderen. - Het zwakke kind, als het verstandig is, zorgt ervoor in de buurt van zijn vader te blijven.

Verwijzingen naar de H. Schrift