Lijst van punten

Er zijn 5 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Geestelijk kind-zijn  → nederigheid en overgave.

De 'nederigheid van het verstand' zou voor jou een vanzelfsprekend uitgangspunt moeten zijn.

Denk daar eens rustig over na… Is het niet onbegrijpelijk dat sommigen tot intellectuele hoogmoed vervallen zijn? Een heilige kerkleraar heeft het treffend verwoord: “Het is een afkeurenswaardige ongeordendheid, dat de mens, die ziet dat God zelf kind geworden is, zich op deze aarde groot wil voordoen.”

Toen ik daarnet heel mijn ellende overwoog, heb ik U, Jezus, gezegd: laat U door uw kind voor de gek houden, zoals goede, toegeeflijke vaders doen, die hun kind het cadeautje in de hand stoppen dat het hun daarna zal geven…, omdat ze heel goed weten dat het kind niets heeft.

En wat een plezier hebben vader en kind, ook al zitten beiden in het complot!

Neem in periodes van uitputting, van tegenzin, vol vertrouwen je toevlucht tot de Heer en zeg Hem zoals die vriend van ons: “Jezus, U moet maar zien wat U doet… ik ben al moe, voordat ik aan de strijd begin.”

Hij zal je zijn kracht geven.

Kleine vriend, zeg Hem: Jezus, nu ik weet dat ik U bemin en dat U mij bemint, is al het andere niet belangrijk meer: het is goed zo.

Het is waar dat je verloren kunt gaan. Je bent je er terdege van bewust dat je de kiem van alle slechtheid in je hart draagt.

Als je tegenover God echter als een kind bent, zal dit jou helpen om je met God, je Vader, en met Maria, je Moeder, te verenigen. En als de heilige Jozef en je engelbewaarder zien dat je een kind bent, zullen zij je ook niet verlaten.

Heb geloof! Doe wat je kunt - boete en liefde! - dan zullen zij aanvullen wat jou ontbreekt.