Lijst van punten

Er zijn 9 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Geestelijk kind-zijn  → eenvoud en durf.

Het is terecht dat de Vader, de Zoon en de Heilige Geest de Maagd Maria kronen tot Koningin en Heerseres van heel de schepping.

Profiteer van haar macht! Heb de kinderlijke moed je aan te sluiten bij dit feest in de hemel. Omdat ik geen kostbare edelstenen of deugden heb aan te bieden, kroon ik de Moeder van God, die ook mijn Moeder is, met de kroon van mijn fouten, die ik heb uitgeboet.

Vooruit maar!

Jezus als kind, Jezus als jongeman. Zo zie ik U graag, Heer, omdat… ik dan meer durf. Ik zie U graag heel klein, hulpeloos, om mezelf de illusie te geven dat U mij nodig hebt.

Telkens als ik de kapel binnenkom, zeg ik de Heer - dan ben ik weer kind geworden - dat niemand meer van Hem houdt dan ik.

Kind, je zult ophouden kind te zijn, als er iets of iemand tussen jou en God komt.

Ik wil niets aan Jezus vragen. Ik wil Hem alleen maar in alles aangenaam zijn en Hem alles waar ik vol van ben vertellen alsof Hij dat nog niet wist, zoals een klein kind doet met zijn vader.

Kind, zeg tegen Jezus: ik neem niet met minder genoegen dan met U.

Wat een kinderlijke dingen zeg je de Heer in je gebed van geestelijk kindschap! Vol vertrouwen, zoals een kind dat praat met zijn grote Vriend van wie het zeker weet dat Hij van hem houdt, zeg je Hem: Ik zou alleen willen leven voor uw glorie!

Je kijkt terug en erkent volmondig dat je alles verkeerd doet. Jezus, - voeg je eraan toe - dit zal U niet verbazen. Ik kan met geen mogelijkheid iets goed doen. Maar als U mij helpt en het in mijn plaats doet, dan zult U zien hoe goed het gaat.

Moedig en zonder de waarheid geweld aan te doen ga je verder: doordrenk me, bedwelm me met de Heilige Geest en dan zal ik uw wil doen. Ik wil ze volbrengen. Als dat niet lukt… komt dat doordat U mij niet helpt. Maar ik weet zeker dat U mij zult helpen!

Kind, zeg Hem: Jezus, ik wil niet dat de duivel zich meester maakt van de zielen!

Doe je best een kind te zijn met heilige durf dat 'weet' dat God, zijn Vader, hem altijd het beste geeft.

Het maakt zich dan ook geen zorgen wanneer het niet beschikt over wat het meest noodzakelijke lijkt en het zal vol innerlijke vrede zeggen: de Heilige Geest is altijd bij mij.