Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Tegenslagen.

Het is nutteloos te proberen het iedereen naar de zin te maken. Ontevredenen, mensen die protesteren, zullen er altijd wel zijn. Kijk eens hoe de volkswijsheid dat samenvat: - Als het goed gaat met de schapen, gaat het slecht met de wolven.

Begrijpen ze je niet? - Hij was de Waarheid en het Licht, maar ook de zijnen begrepen Hem niet. - Zoals ik al vaak heb gedaan, herinner ik je opnieuw aan de woorden van de Heer: “de leerling staat niet boven zijn Meester”.

Voor een kind van God zijn tegenspraak en laster, net als voor een soldaat, wonden die hij op het slagveld oploopt.

Ze kletsen over je - Wat kan je je goede naam schelen?

Heb in ieder geval geen schaamte of medelijden met jezelf, maar met hen: met degenen die je mishandelen.

Soms wìllen ze niet begrijpen: ze zijn als blinden - Maar een andere keer ben jij het zelf die zich niet begrijpelijk heeft weten te maken: corrigeer dat bij jezelf!

Het is niet voldoende dat je gelijk hebt. Je gelijk moet zich ook kunnen laten gelden - en anderen moeten het willen erkennen.

Breng de waarheid echter altijd naar voren als het nodig is, zonder je te laten weerhouden door het - wat zullen ze zeggen.

Als je bij de Meester school gaat, zul je er niet verwonderd over zijn dat je ook het hoofd moet bieden aan het onbegrip van heel veel mensen die je enorm zouden kunnen helpen, als ze maar een beetje moeite zouden doen om begrip op te brengen.

Je hebt hem niet lichamelijk mishandeld - Maar je hebt zo dikwijls gedaan of hij lucht voor je was; je hebt onverschillig naar hem gekeken, alsof hij een vreemde was.

Vind je dat een kleinigheid?

Zonder het te willen zijn degenen die vervolgen, aan het heiligen - Maar wee zulke - heiligmakers!

Hier op aarde betaalt men vaak met laster.

We kunnen niet met de armen over elkaar blijven zitten, als de Kerk door een subtiele vervolging tot de hongerdood veroordeeld wordt: men sluit haar buiten het openbare leven en, vooral, verhindert elke bemoeienis met onderwijs, cultuur en gezin.

Het zijn niet onze rechten: ze zijn van God en Hij heeft ze aan ons, katholieken, toevertrouwd… met de bedoeling dat wij ze uitoefenen!

Een zachte bries is niet hetzelfde als een orkaan. Iedereen is wel tegen de eerste opgewassen: dat is kinderspel, je kunt het geen strijd noemen.

Kleine tegenslagen, een tekort aan iets, kleine zorgen - Die verdroeg je met plezier, en je voelde je blij bij de gedachte dat je nu echt voor God werkte, omdat je een kruisje had!

Maar, arme kerel: toen kwam de orkaan en je duizelde, het was een geweld dat eeuwenoude bomen had kunnen vellen. En dat van buiten af èn van binnen uit. Heb vertrouwen! Het zal je Geloof en je Liefde niet kunnen ontwortelen en je niet van je weg wegvagen, als je je maar niet losmaakt van het - hoofd - als je de eenheid maar blijft voelen.

Verwijzingen naar de H. Schrift