Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Tegenslagen → geruchten.

Er wordt geroddeld. En dan zorgen ze er zelf voor dat er meteen iemand naar je toekomt om je te vertellen wat - men zegt - - Gemeen? - Ongetwijfeld. Maar verlies je innerlijke vrede niet, want hun tong zal jou geen enkele schade kunnen berokkenen als je rechtschapen te werk gaat - Denk maar: wat dom van hen, wat hebben ze weinig tact, wat komen ze weinig voor hun broeders op - en nog minder voor God!

En begin zelf niet ook kwaad te spreken, op grond van een verkeerd begrepen recht op repliek. Als je moet spreken, pas dan de broederlijke vermaning toe die door het Evangelie wordt aangeraden.

Je wilde het eerst niet geloven, maar moest je met tegenzin bij de feiten neerleggen: de vijanden van het geloof hebben de beweringen die je in alle eenvoud en vanuit een gezond katholiek gevoel hebt gedaan, moedwillig verdraaid.

Het is waar, we “moeten onschuldig zijn als duiven - en listig als slangen”. Spreek niet op het verkeerde moment, noch op de verkeerde plaats.

Was het kleinste dorp maar als de hoofdstad, zei iemand die genoeg had van het geroddel.

De arme ziel wist niet dat dat niets uit zou maken

Uit liefde tot God en tot de naaste mag jij niet in dat bekrompen en zo onchristelijke gebrek van het roddelen vervallen. - Over de eerste volgelingen van Christus werd gezegd: Ziet, hoe zij elkaar liefhebben! Kan datzelfde ook van jou en van mij gezegd worden, op ieder ogenblik?

Er zijn meestal twee soorten kritiek op apostolaatswerk: sommigen doen alsof dat werk buitengewoon gecompliceerd van structuur is, anderen bestempelen het als makkelijk en zorgeloos.

In de grond van de zaak komt die - objectiviteit - neer op kortzichtigheid en een flinke dosis loos gekwebbel. - Vraag ze eens zonder dat je je kwaad maakt: wat doen jullie zelf eigenlijk?

Je mag voor de eisen van je geloof misschien wel geen sympathie verlangen, - maar je moet wel eisen dat men er respect voor heeft.

Degenen die tegen jou kwaad hebben gesproken over die vriend die trouw - aan God is, zijn dezelfden die over jou zullen roddelen als je besluit je beter te gaan gedragen.

Verwijzingen naar de H. Schrift