Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Geloof → levend en werkend geloof.

Dikwijls vraag je je af, waarom zielen die het geluk hebben gehad om de werkelijke Jezus vanaf hun kinderjaren te kennen, zo vaak aarzelen om daaraan te beantwoorden door middel van het beste wat zij bezitten: hun leven, hun gezin, hun verlangens.

Kijk: juist omdat jij - alles - ineens hebt gekregen, ben je verplicht om je tegenover de Heer heel dankbaar te tonen; zoals een blinde zou reageren die plotseling zijn gezichtsvermogen had teruggekregen, terwijl het in anderen niet eens opkomt dat ze dankbaar moeten zijn omdat ze zien.

Maar… dat is niet voldoende. Je moet de mensen in je omgeving iedere dag helpen zich dankbaar te gedragen omdat ze kinderen van God zijn. Zeg me anders niet dat je dankbaar bent.

Sommigen noemen geloof en vertrouwen op God gebrek aan verstandigheid, roekeloosheid.

Het is dwaasheid om op God te vertrouwen! zegt men. - En is het niet nog dwazer op zichzelf te vertrouwen, of op andere mensen?

Laten we de moed hebben om openlijk en voortdurend volgens ons heilig geloof te leven.

Een man van geloof schreef me:”Wanneer je noodgedwongen geïsoleerd moet leven, merk je de hulp van je broers pas goed. Als ik zie dat ik nu alles - in mijn eentje - moet dragen, denk ik vaak, dat als dat - gezelschap dat wij elkaar van verre houden - de gezegende gemeenschap der heiligen - er niet was, ik mijn optimisme, waar ik vol van ben, niet zou kunnen bewaren.”

Je geloof uit zich te weinig in daden: je zou eerder denken dat je een kwezel bent dan iemand die vecht om heilig te worden.

Het geloof is een onmisbaar vereiste voor het apostolaat en vaak komt dat tot uiting in de volharding waarmee iemand over God spreekt, ook al laten de vruchten op zich wachten.

Als we doorzetten en vasthoudend zijn in de overtuiging dat de Heer het wil, zullen er ook in jouw omgeving overal tekenen van een christelijke revolutie gaan verschijnen: sommigen zullen zich geven, anderen zullen hun innerlijk leven serieus gaan nemen en weer anderen -de zwaksten- zullen op zijn minst gewaarschuwd zijn.

De ploegschaar die de akker openbreekt en er voren in trekt ziet het zaad niet, noch de vrucht.

Zij die niet willen begrijpen dat het geloof dienstbaarheid aan de Kerk en aan de zielen vraagt, zullen vroeg of laat de zaken omkeren en ten slotte de Kerk en de zielen gebruiken voor hun persoonlijke doeleinden.

“Men steekt geen lamp aan om hem onder de korenmaat te zetten, maar op een standaard, zodat allen verlicht worden die in het huis zijn. Laat zo uw licht stralen voor de mensen, zodat ze uw goede werken zien en uw Vader verheerlijken die in de hemel is.”

En aan het einde van zijn verblijf op aarde beveelt Hij: Euntes docete, - gaat en onderwijst. Hij wil dat zijn licht straalt in het gedrag en in de woorden van zijn leerlingen, ook in die van jou.

Als wij christenen echt volgens ons geloof zouden leven, zou dat de grootste revolutie aller tijden veroorzaken - De effectiviteit van de medeverlossing hangt ook af van ieder van ons. - Denk erover na.

Wees toch geen man van de - theorie : die grootse idealen moeten een alledaagse, heldhaftige en vruchtbare realiteit worden. Daar zijn onze levens, onze dagen voor.