Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Geloof → levend en werkend geloof.

Je wilt in het voetspoor van Christus treden, je met zijn kleed bekleden, je met Jezus vereenzelvigen. Laat je geloof dan tot uiting komen in offers, in werken van dienstbaarheid, en zet alles wat daarvoor een belemmering is overboord.

Lazarus verrees omdat hij de stem van God hoorde. Hij wilde onmiddellijk uit de toestand komen waarin hij verkeerde. Als hij niet in beweging had 'willen' komen, zou hij opnieuw gestorven zijn.

Een oprecht voornemen: altijd in God blijven geloven; altijd op God blijven hopen; altijd van God blijven houden… Hij laat ons nooit in de steek, ook niet als wij al in ontbinding zijn, zoals Lazarus.

We hebben niet genoeg geloof. Pas als wij ons - vol vertrouwen in God en zijn Moeder - op die deugd gaan toeleggen, zullen wij moedig en trouw zijn. God, die altijd dezelfde is, zal door onze handen wonderen verrichten.

Jezus, geef mij dat geloof waarnaar ik echt verlang! Maria, allerheiligste Moeder, maak dat ik geloof!

Bergen, obstakels, onbegrip, intriges… dit is wat de duivel wil en de Heer laat het toe. Maar je moet geloof hebben, een geloof dat zich uit in daden, in offers, in nederigheid.

Bij de schijnbare onvruchtbaarheid van het apostolaat bestormen je de eerste symptomen van een golf van ontmoediging, die met kracht wordt gebroken door je geloof… Toch besef je dat je meer geloof nodig hebt: een nederig, levend en werkzaam geloof.

Jij, die zo verlangt naar het heil van de zielen, moet als de vader van het zieke kind dat door de duivel bezeten was, uitroepen: Domine adiuva incredulitatem meam, Heer, kom mijn ongeloof te hulp!

Twijfel er niet aan dat het wonder zich zal herhalen.

Beleef je geloof met blijdschap en heel dicht bij Jezus. Houd echt van Hem - maar echt! - en je zult één van de hoofdrolspelers zijn in het grote avontuur van de Liefde, want je zult elke dag meer van Hem houden.

Wie zich niet op ieder moment volledig overgeeft aan Jezus heeft geen 'levend' geloof.

De gedachte aan Christus' dood is als een oproep om onze dagelijkse bezigheden oprecht onder ogen te zien en het geloof dat wij belijden serieus te nemen.

Het moet een reden zijn om je te verdiepen in de intensiteit van de liefde van God en Hem daarna - met woord en daad - voor de mensen zichtbaar te maken.

Door de confrontatie met de moeilijkheden in het apostolaat kreeg je meer durf. Je bad: “Heer, Gij zijt onveranderlijk. Geef mij het geloof van de mannen die aan uw genade wisten te beantwoorden en - in uw Naam - grote, opzienbarende wonderen deden…” En toen ging je verder: “Ik weet dat U ze zult doen; maar ik weet ook dat U wilt dat wij erom vragen, dat U wilt dat wij U zoeken, dat wij krachtig aankloppen bij de deur van uw hart.”

Tot slot vernieuwde je je besluit om nederig en vol vertrouwen te blijven bidden.

Als we de bovennatuurlijke visie op de gebeurtenissen verliezen, kan de nabije toekomst wel eens uitzichtloos lijken.

Daarom, mijn kind, meer geloof… en een grotere inzet. Dan zal God, onze Vader, zeker voor de oplossing van je problemen blijven zorgen.

Het optimisme van de christen is geen naïviteit of een blindelings vertrouwen dat alles goed komt.

Het is een optimisme dat zijn wortels heeft in het bewustzijn van onze vrijheid en in het vertrouwen op de macht van de genade; een optimisme dat ons aanzet veeleisend te zijn voor onszelf, en ons in te spannen steeds te beantwoorden aan de verwachtingen van God.

Zie eerlijk onder ogen op welke manier je de Meester volgt. Bekijk of je overgave alleen formeel en droog is, met een geloof zonder warmte; of het je in de loop van de dag aan nederigheid, aan offergeest, aan inzet ontbreekt; of er bij jou alleen maar een façade is, of je aandacht besteedt aan de kleine eisen van elk ogenblik…, kortom: of het je wellicht ontbreekt aan Liefde.

Als dat zo is, moet het je niet verwonderen dat je niet doeltreffend bent. Doe er iets aan! Begin met de hulp van Onze Lieve Vrouw opnieuw.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift