Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Leiding → wanbestuur, tirannie .

Gezag. - Dat houdt niet in dat degene die boven staat “schreeuwt” tegen degene onder hem en deze weer tegen degene onder hèm.

Op die manier -een karikatuur van gezag- laat men vooral een evident gebrek aan naastenliefde en menselijke beleefdheid zien, met als enig resultaat dat degeen die aan het hoofd staat, zich steeds meer vervreemdt van wie onder hem staat, omdat hij hen niet dient. Erger, hij gebruikt ze!

Wees jij er niet een van hen die, terwijl hun eigen huishouden een chaos is, zich willen bemoeien met het huishouden van anderen.

Als het gezag autoritair en dictatoriaal wordt en zo'n situatie langere tijd voortduurt, gaat de historische continuïteit verloren. De regeerders worden oud of gaan dood, mensen zonder leidinggevende ervaring komen naar boven en onervaren en onbesuisde jongeren willen de teugels grijpen. Wat is degene die zijn gezag zo misbruikt verantwoordelijk voor veel onheil en voor zoveel beledigingen van God, door hemzelf en door anderen!

Wanneer degene die leiding geeft negatief is en wantrouwend, vervalt hij gemakkelijk tot tirannie.

Vernieuwingsdrang kan tot wanbeleid voeren.

Er zijn nieuwe regels nodig, zeg je… -Geloof je dat het menselijk lichaam beter zou worden door een ander zenuw- of bloedvatenstelsel?

Jij die een hoge gezagspositie hebt, zou onverstandig zijn als je het zwijgen van degenen die naar je luisteren, zou uitleggen als een teken van instemming: je moet wèl in de gaten hebben dat je ze niet toestaat hun ideeën naar voren te brengen en dat je je beledigd voelt als dat toch een keer gebeurt. - Je moet je daarin corrigeren.