Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Leiding → deugden van de bestuurder.

Als je leiding geeft, moet je in de eerste plaats denken aan het algemeen belang. Maar verder moet je ervan uitgaan dat er zelden een regel zal zijn die bij sommige mensen geen aanleiding zal geven tot ontevredenheid, en dat geldt op geestelijk zowel als maatschappelijk gebied.

Je kunt het niet iedereen naar de zin maken, zegt de volkswijsheid. Maar dat is ongetwijfeld geen gebrek van de wet, maar een ongerechtvaardigde opstandigheid van de trots of van het egoïsme van een paar mensen.

Gezag. - Dat houdt niet in dat degene die boven staat “schreeuwt” tegen degene onder hem en deze weer tegen degene onder hèm.

Op die manier -een karikatuur van gezag- laat men vooral een evident gebrek aan naastenliefde en menselijke beleefdheid zien, met als enig resultaat dat degeen die aan het hoofd staat, zich steeds meer vervreemdt van wie onder hem staat, omdat hij hen niet dient. Erger, hij gebruikt ze!

Wees jij er niet een van hen die, terwijl hun eigen huishouden een chaos is, zich willen bemoeien met het huishouden van anderen.

Voor jou die een leidinggevende positie bekleedt. Overweeg eens het volgende: al heb je nog zulk sterk en efficiënt gereedschap, als je het slecht behandelt, wordt het beschadigd, slijt het en wordt het onbruikbaar.

Ik vind het heel goed dat je iedere dag probeert nòg meer zorg te hebben voor degenen die onder je geplaatst zijn: want als de mensen die jij met je leidinggevende werk moet dienen, zich omringd en beschermd voelen door het hartelijke begrip van hun meerdere, kan dat voor hen het werkzame geneesmiddel zijn waar ze behoefte aan hebben.

Ik had te doen met die man in een leidinggevende positie. Hij voorvoelde dat er een paar problemen waren, overigens niets bijzonders in dit leven, maar hij schrok en werd kwaad, toen men hem die problemen onder het oog bracht. Hij zag ze liever niet, hij leefde liever in het schemerige licht, of in de schaduw van zijn eigen manier om de dingen te bekijken, zodat hij zich op zijn gemak kon blijven voelen.

Ik raadde hem aan de problemen flink en met een heldere blik tegemoet te treden, juist om ze uit de weg te ruimen en gaf hem de verzekering dat hij dan pas echt in vrede zou leven.

Jij moet je eigen problemen en die van anderen níet proberen op te lossen door te doen of ze er niet zijn: dat is gemakzucht, luiheid, de deur openzetten voor de invloed van de duivel.

Maatschappelijke posities - Hoog, of laag? - Wat kan jou het schelen! - Jij die, zoals je zelf zegt, bent gekomen om je nuttig te maken, om te dienen, om je totaal beschikbaar te stellen: gedraag je daar dan naar.

Als iemand het goed zou vinden dat er wolven tussen zijn schapen zouden opgroeien, kun je je makkelijk indenken welk lot zijn schapen te wachten zou staan.

Als middelmatige mensen, mensen die beneden de maat zijn - beneden de maat qua verstand en christelijke geest - in machtsposities terechtkomen, omringen ze zich met incompetenten: hun ijdelheid brengt hen in de waan dat ze hun macht op die manier niet meer zullen kwijtraken.

Daarentegen laten verstandige mensen zich door wijze mensen omringen - die aan hun bekwaamheden een onberispelijk leven paren - en maken zij echte leiders van hen. Zij worden door hun nederigheid niet bedrogen, want doordat ze anderen groter maken, stijgen ze zelf in aanzien.

Het is onverstandig onervaren mensen aan te stellen in belangrijke leidinggevende posities en dan maar te zien wat er van terechtkomt. - Alsof het algemeen welzijn afhankelijk zou mogen zijn van een greep uit de grabbelton!

- Je bent met veel gezag bekleed en je laat je handelen bepalen door wat men ervan zal zeggen? - Stommeling! - In de eerste plaats moet je er belang aan hechten wat God er van zal zeggen, en pas veel later - en soms nooit - kun je rekening houden met wat anderen ervan zouden kunnen denken. “Ieder die Mij erkent voor de mensen - zegt de Heer - zal ook Ik erkennen voor Mijn Vader die in de hemel is. Maar wie Mij voor de mensen verloochent zal Ik ook verloochenen voor Mijn Vader die in de hemel is”.

Wijs het streven naar eer voor jezelf af. Denk alleen in termen van middelen, plichten en doelmatigheid. - Zo zul je geen belangrijke functies ambiëren en als je ze krijgt, zul je ze op hun juiste waarde weten te schatten: als een last die je in de dienst van de zielen moet dragen.

Verwijzingen naar de H. Schrift