Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Verantwoordelijkheid → in de apostolische arbeid .

Het is nodig voor de wereld dat we de slapenden wakker maken, de bangerikken aanmoedigen, de stuurlozen richting geven. In één woord, dat we ze in de gelederen van Christus opnemen, zodat ze hun krachten niet verspillen.

God wil dat wij die zijn kinderen zijn, een aanvallende macht vormen! - We mogen niet blijven afwachten. Het is onze plicht om te strijden, waar we ook zijn, als een leger in slagorde.

Je verlangens de hele mensheid Christus te leren kennen lijken me heel logisch. Maar begin met de verantwoordelijkheid op je te nemen voor de redding van de zielen van de mensen in je naaste omgeving, om ieder van je metgezellen op je werk of bij je studie tot heiligheid te brengen - Dat is de voornaamste opdracht die de Heer je heeft toevertrouwd.

Je moet je zo gedragen alsof de sfeer van de plaats waar je werkt uitsluitend van jou afhangt. Het moet een sfeer zijn van arbeidzaamheid, van blijdschap, van aanwezigheid van God en van een bovennatuurlijke kijk op de dingen.

Ik begrijp je willoosheid niet. Als je in aanraking komt met een groepje mensen dat een beetje lastig is - misschien wel zo geworden door jouw nalatigheid, ga je ze uit de weg, gooi je het bijltje erbij neer en denk je dat ze ballast zijn, een hinderpaal voor je apostolische dromen, dat ze je toch niet zullen begrijpen

Hoe wil je dat ze naar je luisteren als je niet, naast je genegenheid en je dienstbaarheid in gebed en versterving, tot ze spreekt?

Je zult heel wat verrassingen meemaken als je eenmaal besloten bent om met ieder van hen, één voor één om te gaan! Bovendien zullen ze, als jij niet anders wordt, terecht kunnen uitroepen, terwijl ze jou met de vinger nawijzen: Hominem non habeo!, - Ik heb niemand die me wil helpen!

Je kunt er geen genoegen mee nemen, zeg je, om als de anderen te leven, met een doorsnee-geloof. - Inderdaad, je moet een persoonlijk geloof hebben: met verantwoordelijkheidsgevoel.

De Allerheiligste Drieëenheid schenkt je zijn genade en verwacht dat je die op een verantwoordelijke manier gebruikt: tegenover zoveel weldaden kun je je geen makkelijk, traag en lui gedrag meer veroorloven - omdat er, afgezien daarvan, zielen op je wachten!

Als je echt van je land houdt - en ik weet zeker, dat je ervan houdt - zou je niet aarzelen om je bij een oproep voor vrijwilligers in geval van dreigend gevaar aan te melden. Zoals ik je al eens heb geschreven, is -in tijd van nood - iedereen bruikbaar: mannen en vrouwen, ouden van dagen, mensen van middelbare leeftijd, jongeren en zelfs kinderen. Alleen gestoorden en kleine kinderen blijven buiten beschouwing.

Iedere dag is er veel meer aan de hand dan een oproep voor vrijwilligers, wordt er namelijk een algehele mobilisatie afgekondigd om het Koninkrijk van Christus te verdedigen. En de Koning zelf, Jezus, heeft je nadrukkelijk bij je naam geroepen. Hij verzoekt je om de strijd van God te strijden en het meest verheven van je ziel in zijn dienst te stellen: je hart, je wil, je verstand, je hele wezen.

Luister: met jouw kuise levenswandel en vooral met de bescherming van de heilige Maagd, is het vlees geen probleem. - Ben jij dan zo'n lafaard dat je onder de oproep uit probeert te komen met de smoes dat je hart, je wil of je verstand zo ziek is? - Probeer je jezelf te rechtvaardigen met een plaatsje bij de logistieke troepen?

De Heer wil een voorhoedestrijder van je maken - in feite ben je dat al - en als je Hem de rug toekeert, verdien je alleen maar medelijden, want je bent een verrader!

Als het uur komt van de hoon van het kruishout, is de heilige Maagd daar, bij haar Zoon, vastbesloten om hetzelfde lot te ondergaan als Hij. - Laten we niet bang zijn om ons, ook als dat in onze omgeving moeilijk is, als verantwoordelijke christenen te gedragen: zij zal ons daarbij helpen.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift