Lijst van punten

Er zijn 9 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Verantwoordelijkheid → in het bestuurswerk.

Als middelmatige mensen, mensen die beneden de maat zijn - beneden de maat qua verstand en christelijke geest - in machtsposities terechtkomen, omringen ze zich met incompetenten: hun ijdelheid brengt hen in de waan dat ze hun macht op die manier niet meer zullen kwijtraken.

Daarentegen laten verstandige mensen zich door wijze mensen omringen - die aan hun bekwaamheden een onberispelijk leven paren - en maken zij echte leiders van hen. Zij worden door hun nederigheid niet bedrogen, want doordat ze anderen groter maken, stijgen ze zelf in aanzien.

Het is onverstandig onervaren mensen aan te stellen in belangrijke leidinggevende posities en dan maar te zien wat er van terechtkomt. - Alsof het algemeen welzijn afhankelijk zou mogen zijn van een greep uit de grabbelton!

- Je bent met veel gezag bekleed en je laat je handelen bepalen door wat men ervan zal zeggen? - Stommeling! - In de eerste plaats moet je er belang aan hechten wat God er van zal zeggen, en pas veel later - en soms nooit - kun je rekening houden met wat anderen ervan zouden kunnen denken. “Ieder die Mij erkent voor de mensen - zegt de Heer - zal ook Ik erkennen voor Mijn Vader die in de hemel is. Maar wie Mij voor de mensen verloochent zal Ik ook verloochenen voor Mijn Vader die in de hemel is”.

Jij, die een verantwoordelijke positie hebt, overweeg dit: alles wat persoonlijk is, valt weg met de persoon die zichzelf onmisbaar heeft gemaakt.

Een grondregel voor goed bestuur: verdeel de verantwoordelijkheden, zonder dat dit erop neerkomt dat je je gemak zoekt of anoniem wilt blijven. Ik onderstreep: verdeel de verantwoordelijkheden, laat iedereen verantwoording afleggen over zijn taak, om daarna - rekenschap te kunnen afleggen - aan God; en aan mensen, als dat nodig is.

Bij het oplossen van problemen moet je zorgen dat je de rechtvaardigheid nooit zover drijft dat je de naastenliefde uit het oog verliest.

Een ketting is zo sterk als zijn zwakste schakel.

Zeg nooit van een van je ondergeschikten: hij deugt niet.

Jij deugt niet, omdat je hem geen plaats weet te geven waar hij goed functioneert.

Wijs het streven naar eer voor jezelf af. Denk alleen in termen van middelen, plichten en doelmatigheid. - Zo zul je geen belangrijke functies ambiëren en als je ze krijgt, zul je ze op hun juiste waarde weten te schatten: als een last die je in de dienst van de zielen moet dragen.

Verwijzingen naar de H. Schrift