Lijst van punten

Er zijn 20 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Verantwoordelijkheid.

Gewillig gehoorzamen. - Maar met gebruikmaking van je verstand, met liefde en met verantwoordelijkheidsgevoel, en dat heeft niets te maken met oordelen over degene die leiding geeft.

Er zijn heel wat manieren om verwarring te stichten - Je kunt dat bijvoorbeeld doen door een uitzondering voor te stellen als de regel.

Denk je dat anderen geen twintig jaar zijn geweest? Denk je dat zij nooit als minderjarigen door hun ouders zijn beknot? Denk je dat hun de kleine, of niet zo heel kleine problemen waar jij over valt, bespaard zijn gebleven? - Nee. Zij hebben dezelfde omstandigheden meegemaakt als jij nu en - met hulp van de genade - zijn ze volwassen geworden, door met edelmoedige volharding hun ik eronder te krijgen; door toegeeflijk te zijn waar dat kon, maar trouw te blijven, zonder arrogantie en zonder te krenken, - rustig en nederig, wanneer dat niet kon.

Als je bij je gewone dagelijkse werk voelt dat je wil zwakker aan het worden is, moet je hier nog eens aan denken: “De studie, de arbeid, is een essentieel onderdeel van mijn weg. Een slechte naam in mijn beroep, als gevolg van luiheid, zou mijn activiteit als christen teniet doen of onmogelijk maken. Ik heb,volgens Gods wil, de invloed van mijn beroepsprestige nodig om anderen aan te trekken en te kunnen helpen.”

Twijfel er niet aan: als je je taak laat schieten, onttrek je jezelf, en anderen, aan Gods plannen!

Het is niet de bedoeling dat je je verplichtingen gejaagd afwerkt, maar wel dat je ze tot een eind brengt zonder te pauzeren, in Gods tempo.

Als wij christenen echt volgens ons geloof zouden leven, zou dat de grootste revolutie aller tijden veroorzaken - De effectiviteit van de medeverlossing hangt ook af van ieder van ons. - Denk erover na.

Je zult je voor honderd procent verantwoordelijk voelen, als je begrepen hebt dat je tegenover God alleen maar plichten hebt. Hij zorgt er wel voor dat je ook rechten krijgt!

Ik Hoop, dat je je iedere dag zodanig om de anderen bekommert, dat je je eigen bestaan vergeet!

Een gedachte die je in moeilijke ogenblikken zal kunnen helpen: hoe groter mijn trouw zal worden, des te meer zal ik er aan bijdragen dat anderen in die deugd kunnen groeien.

En het is zo aantrekkelijk om te voelen dat we door elkaar worden gesteund!

Wees toch geen man van de - theorie : die grootse idealen moeten een alledaagse, heldhaftige en vruchtbare realiteit worden. Daar zijn onze levens, onze dagen voor.

Inderdaad, wat oud is, verdient eerbied en dankbaarheid. We moeten er van leren, zeker. Rekening houden met die ervaringen, dat ook. Maar laten we niet overdrijven: alles heeft zijn tijd. Trekken we soms nog steeds een frak en een kuitbroek aan en dragen we nog steeds een gepoederde pruik op ons hoofd?

Maak je niet kwaad. Dikwijls wijst onverantwoordelijk gedrag meer op een gebrek aan hersens of aan vorming dan op de afwezigheid van goede wil.

Van leermeesters en geestelijke leidslieden moet dan ook worden verlangd, dat zij dergelijke leemten opvullen door zelf op een verantwoordelijke manier hun plicht te vervullen!

Het zal noodzakelijk zijn om jezelf op dit punt te onderzoeken, indien jij zelf iemand bent die een van die posities bekleedt.

- Je bent met veel gezag bekleed en je laat je handelen bepalen door wat men ervan zal zeggen? - Stommeling! - In de eerste plaats moet je er belang aan hechten wat God er van zal zeggen, en pas veel later - en soms nooit - kun je rekening houden met wat anderen ervan zouden kunnen denken. “Ieder die Mij erkent voor de mensen - zegt de Heer - zal ook Ik erkennen voor Mijn Vader die in de hemel is. Maar wie Mij voor de mensen verloochent zal Ik ook verloochenen voor Mijn Vader die in de hemel is”.

Jij, die een verantwoordelijke positie hebt, overweeg dit: alles wat persoonlijk is, valt weg met de persoon die zichzelf onmisbaar heeft gemaakt.

Een grondregel voor goed bestuur: verdeel de verantwoordelijkheden, zonder dat dit erop neerkomt dat je je gemak zoekt of anoniem wilt blijven. Ik onderstreep: verdeel de verantwoordelijkheden, laat iedereen verantwoording afleggen over zijn taak, om daarna - rekenschap te kunnen afleggen - aan God; en aan mensen, als dat nodig is.

Bij het oplossen van problemen moet je zorgen dat je de rechtvaardigheid nooit zover drijft dat je de naastenliefde uit het oog verliest.

Een ketting is zo sterk als zijn zwakste schakel.

Zeg nooit van een van je ondergeschikten: hij deugt niet.

Jij deugt niet, omdat je hem geen plaats weet te geven waar hij goed functioneert.

Wijs het streven naar eer voor jezelf af. Denk alleen in termen van middelen, plichten en doelmatigheid. - Zo zul je geen belangrijke functies ambiëren en als je ze krijgt, zul je ze op hun juiste waarde weten te schatten: als een last die je in de dienst van de zielen moet dragen.

Als het uur komt van de hoon van het kruishout, is de heilige Maagd daar, bij haar Zoon, vastbesloten om hetzelfde lot te ondergaan als Hij. - Laten we niet bang zijn om ons, ook als dat in onze omgeving moeilijk is, als verantwoordelijke christenen te gedragen: zij zal ons daarbij helpen.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift