Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Heiligheid.

De heiligheid die de Heer van ons vraagt, is bepaald door deze drie punten: de heilige ontoegeeflijkheid, de heilige dwang en de heilige schaamteloosheid.

De heilige schaamteloosheid is wat anders dan de onbeschaamdheid van de wereld.

De heilige schaamteloosheid is een kenmerk van het “leven als een kind”. Het kleine kind is onbevangen. - Zijn gebreken, natuurlijke gebreken, komen vanzelf te voorschijn, zelfs als iedereen op hem let…

Die schaamteloosheid, in praktijk gebracht in het bovennatuurlijke leven, brengt de volgende redenering met zich mee: lof - minachting; bewondering - spot; eer - oneer; gezondheid - ziekte; rijkdom - armoede; schoonheid - lelijkheid.

Goed, en wat doet het er toe?…

Je maakt je belachelijk? Lach erom. - Veracht het “wat zullen ze van me zeggen?” Zie en voel God in jezelf en in alles wat je omgeeft. - Zó zul je uiteindelijk de heilige schaamteloosheid krijgen die je nodig hebt, o paradox!, om als een fijngevoelig christen te leven.

Als je de heilige schaamteloosheid bezit, wat is je dan gelegen aan wat “ze hebben gezegd” of “ze zullen zeggen”?

Overtuig jezelf ervan, dat het belachelijke niet bestaat voor degene die zijn best doet.

Een man, een… man van eer die schippert, zou Jezus opnieuw ter dood veroordelen.

Toegeeflijkheid is een duidelijk teken dat men de waarheid niet heeft. - Wanneer iemand toegeeflijk is in zaken van ideaal, van eer of van Geloof, dan is dat een mens… zonder idealen, zonder eer en zonder Geloof.

Die man van God, gehard in de strijd, redeneerde als volgt: Zo, ik ben dus niet toegeeflijk? Natuurlijk niet: want ik ben overtuigd van de waarheid van mijn ideaal. U daarentegen bent zeer toegeeflijk…: gelooft u dat twee en twee drie en een half is? - Nee?…, zelfs niet uit vriendschap geeft u toe in zo'n kleine aangelegenheid?

- Dat komt, omdat u er voor de eerste keer van overtuigd bent de waarheid te bezitten…, en u naar mijn kant bent overgelopen!

De heilige ontoegeeflijkheid is geen fanatisme.

Wees ontoegeeflijk in leer en in gedrag. - Maar soepel in de vorm. - Een ijzeren hand in een fluwelen handschoen.

- Wees ontoegeeflijk, maar niet halsstarrig.

De ontoegeeflijkheid is geen ontoegeeflijkheid zonder meer, maar “heilige ontoegeeflijkheid”.

Laten we niet vergeten, dat er ook een “heilige dwang” bestaat.