Lijst van punten

Er zijn 22 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Heiligheid → heiligheid in het gewone leven .

Voorwendsels. - Nooit zullen zij ontbreken, als je je aan je plichten wilt onttrekken. Wat een overvloed aan redenen die eigenlijk geen redenen zijn!

Verspil je tijd niet met er aandacht aan te besteden. - Verwerp ze en doe je plicht.

Verontschuldig je met een vriendelijk woord, zoals de christelijke naastenliefde en de maatschappelijke omgang vereisen. - En dan: vooruit! Met heilige schaamteloosheid, zonder stil te staan voordat je de steile helling van de plicht helemaal beklommen hebt.

Een leidsman, die heb je nodig! - Nodig, om je over te geven, om jezélf te geven…, in gehoorzaamheid. - Een geestelijk leidsman die je apostolaat kent en die weet wat God wil. Zo zal hij met vrucht het werk van de heilige Geest in je ziel kunnen bijstaan zonder je van de je toegewezen plaats in het leven weg te halen…, terwijl Hij je met vrede vervult en je leert hoe je de meeste vruchten van je werk zult kunnen plukken.

Je hebt me aan het lachen gemaakt met je ongeduldige bidden. - Je zei Hem: “Ik wil niet oud worden, Jezus… dan moet ik nog zo lang wachten voor ik U kan zien! Later is mijn hart misschien niet meer zo onstuimig als nu. Later lijkt mij te laat. Nu kan mijn vereniging met U inniger zijn, omdat ik U bemin met de frisse, zuivere liefde van de jeugd”.

Een geheim. - Een publiek geheim: de wereldcrises ontstaan door een tekort aan heiligen.

God wenst een handvol van “zijn” mensen in iedere menselijke activiteit. - En dan… pax Christi in regno Christi, de vrede van Christus in het rijk van Christus.

Die valse nederigheid van jou is gemakzucht: door dit soort nederigheid doe je afstand van rechten…, die plichten zijn.

Vraag je in de loop van de dag vele malen af: doe ik op dit ogenblik wat ik behoor te doen?

Wil je werkelijk heilig worden? - Vervul je kleine plicht van elk moment! Doe wat je moet, en geef je helemaal aan wat je doet.

De “grote” heiligheid bestaat in het vervullen van de “kleine plichten” van ieder ogenblik.

Je zegt me: Zodra zich de gelegenheid voordoet, iets groots te doen… dan! - Dan? Wil je mij doen geloven, en geloof je zelf serieus, dat je bij de bovennatuurlijke olympiade kunt winnen zonder je dagelijks voor te bereiden, zonder training?

Heb je gezien hoe ze dit machtige bouwwerk hebben laten oprijzen? - Een baksteen, en nog een. Duizenden bakstenen! Maar één voor één. - En zakken cement, één voor één. En blokken steen, waarvan elk op zich, vergeleken met het geheel, weinig voorstelt. - En brokken ijzer. - En arbeiders die dag in, dag uit evenveel uren werken.

Heb je gezien, hoe ze dit machtige bouwwerk opgetrokken hebben?… - Door al maar kleine dingen!

Heb je niet gezien uit wat voor “kleinigheden” de menselijke liefde bestaat? - Welnu, de goddelijke Liefde bestaat ook uit “kleinigheden”.

Ga door met het stipt vervullen van je tegenwoordige plichten. - Deze nederige, eentonige en onaanzienlijke arbeid is een gebed, vertaald in werken die je voorbereiden op de genade van die andere, grootse, veelomvattende en diepgaande arbeid waarvan je droomt.

Al het menselijk doen en laten, ook onze heiligheid, is een weefsel van kleinigheden die, al naar gelang de zuiverheid van mening, een schitterend tapijt van heldhaftigheid óf van gemeenheid, van deugd óf van zonde vormen.

De heldendichten verhalen van geweldige avonturen, maar deze zijn steeds gemengd met alledaagse bijzonderheden uit het leven van de held. - Hecht toch veel waarde aan de kleine dingen! Dat is de kortste weg.

Heb je er wel eens bij stilgestaan, wat een enorm totaal veel kleintjes kunnen maken?

Het is een harde ervaring geweest, vergeet die les niet. - Je grote lafheden van nu, dat is wel duidelijk, lopen parallel met je kleine dagelijkse lafheden.

“Je hebt niet kunnen” overwinnen in het grote, “omdat je niet hebt willen” overwinnen in het kleine.

Heb je niet gezien hoe Jezus” ogen glansden, toen de arme weduwe in de tempel haar bescheiden aalmoes offerde? - Geef jíj Hem wat je geven kunt: de verdienste ligt niet in het vele of in het weinige, maar in de bedoeling waarmee je het geeft.

Wees niet zo… dwaas; het is waar dat je in de grote onderneming van Christus hoogstens de rol speelt van een schroefje.

Maar weet je wat er gebeuren kan, als een schroef niet vast aangedraaid is of losschiet? Grotere onderdelen zullen los gaan zitten, of de raderen zullen beschadigd raken en uitvallen. Het werk zal stokken. Misschien wordt de hele machine zelfs onbruikbaar.

Wat is het groot om een klein schroefje te zijn!

Wat hebben de mensen toch een zucht om van plaats te veranderen! - Wat zou er gebeuren als ieder bot, elke spier van het menselijk lichaam een andere plaats zou willen innemen dan haar toekomt?

Het onbehagen in de wereld heeft geen andere oorzaak. - Volhard op je plaats, mijn kind: hoeveel kun je van daaruit niet doen voor de werkelijke heerschappij van onze Heer!

Rennen, rennen!… Doen, doen!… Koortsachtige bedrijvigheid, de dwaasheid om steeds in beweging te zijn… Prachtige materiële constructies…

Geestelijk gezien: planken brandhout, goedkoop katoen, overgeschilderde coulissen… rennen, doen! - Een hoop volk aan het lopen: heen en weer.

Zij werken namelijk met het zicht op het heden: zij leven van het ene moment in het andere. - Jij moet alles bezien in het licht der eeuwigheid, toekomst en verleden steeds voor ogen houdend…

Rust. - Vrede. - Leid een intens innerlijk leven. Zonder te rennen, zonder de dwaasheid almaar van plaats te willen veranderen. - Vanaf de plaats die het leven je toegewezen heeft, zul je dan voor velen een geestelijke krachtbron van licht en energie zijn!…, zonder zelf aan kracht en licht in te boeten.

Je stelt me een vraag… en ik antwoord: jouw volmaaktheid bestaat erin zo volmaakt mogelijk te leven op die plaats, in dat beroep en in die rang, waar God je door middel van het gezag geplaatst heeft.

Het is in dít leven nutteloos om in apostolische ondernemingen leidende functies na te streven, en voor het andere Leven is het een gevaar.

Als God het wil, zullen ze wel een beroep op je doen. - En dan zul je het moeten aannemen. - Maar vergeet niet dat je op alle plaatsen heilig kunt en moet worden, want daarvoor ben je gekomen.

Verwijzingen naar de H. Schrift