Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Heiligheid → kenmerken.

Zoek dikwijls omgang met de heilige Geest, de Grote Onbekende. Hij is het die jou moet heiligen.

Vergeet niet dat je een tempel van God bent. - De Trooster is in het binnenste van je ziel: luister naar Hem en volg gewillig Zijn ingevingen op.

Hinder het werk van de Trooster niet: verenig je met Christus om je te zuiveren, en voel met Hem de beledigingen, en de bespuwingen, en de slagen in het gezicht…, en de doornen, en de last van het kruis…, en de ijzers die je vlees openhalen, en de angsten van een dood in verlatenheid…

En ga binnen in de geopende zijde van Onze Heer Jezus en je zult een veilig toevluchtsoord vinden in Zijn doorboorde Hart.

Je hebt me gezegd: “Ja, ik wil heilig worden”. - Ik heb stilzwijgend naar je geluisterd, hoewel ik zo'n vage en algemene bewering gewoonlijk als een dwaasheid beschouw.

Een mens van gebed zei: Jezus moet het doel van ons gebed zijn, de Liefde van ons hart, het onderwerp van ons gesprek en het voorbeeld van ons handelen.

Alleen! - Je bent niet alleen. Van veraf houden we je voortdurend gezelschap. - Bovendien, gevestigd in jouw ziel, wanneer die in staat van genade is, geeft de heilige Geest, - God-met-jou -, steeds meer een bovennatuurlijke grondtoon aan al je gedachten, verlangens en werken.

'n Hartewens: dat ik goed ben en alle anderen beter dan ik.

Je heilig ongeduld om God te dienen is Hem niet onaangenaam. - Maar dit zal onvruchtbaar blijven, als het niet vergezeld gaat van een daadwerkelijke verbetering van je dagelijks leven.

Induimini Dominum Jesum Christum - Bekleedt u met de Heer Jezus Christus, zei St. Paulus tot de Romeinen. In het sacrament van de boete bekleden wij, jij en ik, ons met Jezus Christus en zijn verdiensten.

Bevorder die edele gedachten, die heilige verlangens die in je ontkiemen… - Een vonk kan een groot vuur doen oplaaien.

Je erkent, dat je nietswaardig bent. Dat bén je ook. - Desondanks of juist dáárom zocht God jou.

- Hij bedient zich altijd van ongeschikte werktuigen, om te laten zien dat het “werk” van Hem is.

- Van jou vraagt Hij alleen volgzaamheid.

Zoveel jaren heb ik dagelijks gecommuniceerd! - Een ander zou heilig zijn geworden, heb je me gezegd, en ik ben nog altijd dezelfde!

- Kind, heb ik geantwoord, ga door met je dagelijkse communie en denk: wat zou er van mij geworden zijn, als ik niet dagelijks gecommuniceerd had?

Je bent bezorgd en bedroefd dat het te communie gaan je zo koud laat. - Zeg me eens: als je het Sacrament gaat ontvangen, wie zoek je dan: jezelf of Jezus? - Als je jezelf zoekt, dan is je droefheid gegrond… Maar als je, zoals het hoort, Christus zoekt, welk duidelijker teken dan het Kruis wil je dan nog, om te weten dat je Hem gevonden hebt?

Verwijzingen naar de H. Schrift