Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Overgave → toewijding aan God.

Wat is het mooi, het leven te verliezen voor het Leven!

Christus is voor jou gestorven. - Jij…, wat moet jij voor Christus doen?

Je zegt me: ja, ik wil. Goed, maar wil je zoals een vrek zijn geld wil, zoals een moeder haar kind liefheeft, zoals een eerzuchtige naar eer verlangt, zoals een ongelukkige wellusteling naar zijn bevrediging verlangt?

Nee? - Dan wil je niet echt.

Als je je toch eens voornam om God “in ernst” te dienen: met dezelfde ijver, waarmee je je eerzucht, je ijdelheid en je zinnelijkheid dient!…

Wat is een leven weinig, om het God aan te bieden!..

Nesciebatis quia in his quae Patris mei sunt oportet me esse? Wisten jullie niet, dat Ik me met de dingen van mijn Vader moet bezighouden?

Dit is het antwoord van de knaap Jezus. Het antwoord aan zijn Moeder (en wat voor een moeder!), die Hem drie dagen lang zoekt, en vreest Hem niet meer terug te vinden. - Het antwoord, dat zijn echo vindt in die andere woorden van Christus, die St. Matteüs opgetekend heeft: “Wie zijn vader of moeder meer liefheeft dan Mij, is Mij niet waardig”.

Als jullie je aan God willen geven in de wereld, moeten jullie meer nog dan geleerd (de vrouwen hoeven niet geleerd te zijn, verstandigheid is voor hen voldoende), geestelijk zijn, door het gebed nauw met de Heer verbonden; jullie moeten een onzichtbare mantel dragen, waarmee jullie al je zintuigen en vermogens bedekken: bidden, bidden en nog eens bidden; boeten, boeten en nog eens boeten.

Verwijzingen naar de H. Schrift