Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Overgave → edelmoedigheid.

Je bent berekenend. - Zeg me niet dat je jong bent, want de jeugd geeft alles wat ze heeft: ze geeft zichzelf, zonder voorbehoud.

“Bid, dat ik me nooit tevreden zal stellen met de weg van de minste weerstand”. - Daar heb ik al voor gebeden; nu moet jij je inspannen, dit mooie voornemen uit te voeren.

Jezus is niet tevreden als Hij je hart moet “delen” met anderen: Hij wil alles voor zich!

Je moet je helemaal geven, je moet jezelf geheel wegcijferen: het offer moet een brandoffer zijn.

Het non serviam, ik wil niet dienen, van Satan is te vruchtbaar geweest. - Voel je niet de edelmoedige prikkel om iedere dag, met de wil tot gebed en werk, een serviam - ik zal U dienen, ik zal U trouw zijn - te zeggen, dat in vruchtbaarheid die oproep tot rebellie overtreft?

Je bent te naïef. - Wat beoefenen er toch weinig mensen de naastenliefde! - Het geven van oude kleren of koperen munten is geen naastenliefde…

- En je vertelt me wat je hebt meegemaakt en wat je daarbij teleurstelde.

- Er komt alleen maar dit bij me op: laten wij, jij en ik, geven en onszelf geven zonder krenterig te zijn. Zo zullen we vermijden dat zij die met ons omgaan, dezelfde trieste ervaring opdoen als jij.

Je weet dat je weg niet duidelijk is. - En je weet ook dat het komt, omdat je Jezus niet op de voet volgt en dus in het donker tast. - Waarop wacht je om tot een besluit te komen?

Waarom geef je je niet eens voor altijd over aan God…, metterdaad…, nu?

Verwijzingen naar de H. Schrift