Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Gebed → noodzaak.

Actie is niets waard zonder gebed; het gebed krijgt waarde door het offer.

Eerst het gebed; vervolgens de boete; op de derde plaats, pas op de “derde plaats” de actie.

Het gebed is het fundament van het geestelijk gebouw. - Het gebed is almachtig.

“Maria koos het beste deel”, lezen we in het heilig Evangelie. - Dáár is zij en drinkt de woorden van de Meester. Schijnbaar passief, bidt en bemint zij. - Daarna vergezelt zij Jezus op zijn preektochten in steden en dorpen.

Wat is het moeilijk, Hem zonder gebed te vergezellen!

Je ziet jezelf als zo ellendig, dat je je onwaardig acht om door God te worden gehoord… Maar weet je dan niets van de verdiensten van Maria? En de wonden van de Heer? En…ben jij dan soms geen kind van God?

Bovendien luistert Hij naar je, quoniam bonus…, quoniam in saeculum misericordia eius, omdat Hij goed is, en omdat Zijn barmhartigheid eeuwig duurt.

Je hebt me geschreven, en ik begrijp het best: “Alle dagen besteed ik een korte tijd aan het gebed, want als ik dat niet deed!”

Heilig worden zonder gebed?… - Ik geloof niet in dat soort heiligheid.

Als je geen mens van gebed bent, geloof ik niet in de oprechtheid van je bedoelingen wanneer je zegt te werken voor Christus.

Neem geen beslissing zonder de aangelegenheid in tegenwoordigheid van God overwogen te hebben.

Probeer iedere dag enkele minuten voor die gezegende eenzaamheid vrij te maken, die zo hard nodig is om het innerlijk leven op gang te houden.

Weest nooit mannen en vrouwen van lang werken en kort bidden.

Als jullie je aan God willen geven in de wereld, moeten jullie meer nog dan geleerd (de vrouwen hoeven niet geleerd te zijn, verstandigheid is voor hen voldoende), geestelijk zijn, door het gebed nauw met de Heer verbonden; jullie moeten een onzichtbare mantel dragen, waarmee jullie al je zintuigen en vermogens bedekken: bidden, bidden en nog eens bidden; boeten, boeten en nog eens boeten.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift