Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Gebed → innerlijk gebed .

Wát, weet je niet hoe je moet bidden? - Stel je in tegenwoordigheid van God, en als je begint met te zeggen: “Heer, ik weet niet hoe ik moet bidden…”, wees er dan zeker van dat je ermee begonnen bent.

Je hebt me geschreven: “Bidden is spreken met God. Maar waarover?” - Waarover? Over Hem, over jezelf: je vreugden, je verdriet, je successen en mislukkingen, je edele ambities, je dagelijkse zorgen…, je zwakheden! Je dankbaarheid en je wensen, je Liefde en je eerherstel.

Kortom: Hem kennen en jezelf kennen: met Hem omgaan!

Et in meditatione mea exardescit ignis. En in mijn meditatie wordt er een vuur ontstoken. - Daarom ga je bidden: om een levend vuur te worden, dat warmte en licht geeft.

Daarom, wanneer je niet weet hoe je door moet gaan, wanneer je voelt dat je vuur aan het uitgaan is en je er geen geurige houtblokken op kunt werpen, gooi er dán de takken en bladeren op van korte mondgebeden en schietgebedjes om het vuur aan te houden. - En je zult je tijd goed besteed hebben.

Je weet niet wat je de Heer in het gebed moet zeggen. Je herinnert je niets, en tóch zou je Hem vele dingen willen vragen. - Kijk: maak overdag aantekeningen van die kwesties die je in tegenwoordigheid van God zou willen overwegen. En ga dan later met die aantekeningen bidden.

Wanneer je gaat bidden, maak dan dit vaste voornemen: niet langer bidden wanneer je er troost in vindt, en niet korter wanneer je je dor voelt.

Zeg niet tegen Jezus dat je troost wilt vinden in het gebed. - Als Hij het je geeft, dank Hem er dan voor. - Vraag Hem echter altijd om volharding.

Je verstand is traag en loom. Je doet vergeefse moeite om in de tegenwoordigheid van de Heer je gedachten te ordenen: een volledig onvermogen.

Forceer niets, en wees niet bezorgd. - Geloof me: het is het uur van het hart.

Je hebt me eens gezegd, dat je net een klok bent die van slag is, en op de verkeerde ogenblikken slaat: je bent leeg, koud en dor tijdens het bidden; daarentegen ontdek je op momenten waarop je het 't minst zou verwachten, op straat, midden in je dagelijkse bezigheden, in de drukte en het geroezemoes van de stad, of in de stilte van je intense beroepsarbeid, tot je verbazing dat je aan het bidden bent… Op de verkeerde ogenblikken? Kan zijn, maar laat die slagen van je klok in ieder geval niet onbenut. - De Geest waait waar Hij wil.

Het gebed van een christen is nooit een monoloog.

Verwaarloos je geestelijke lezing niet. - De geestelijke lezing heeft velen heilig gemaakt.

Voor wie Jezus liefheeft is het gebed, zelfs te midden van geestelijke dorheid, de vertroosting die aan alle verdriet een einde maakt. Hij grijpt naar het gebed met het verlangen waarmee een kind naar de suikerpot loopt, nadat het een bitter drankje heeft moeten innemen.

Je hebt een armzalige voorstelling van je weg, wanneer je meent dat je hem verloren hebt zodra je niets meer voelt. Dit is het uur van de beproeving; daarom zijn de voelbare vertroostingen je ontnomen.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift