Lijst van punten

Er zijn 10 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Gebed → smeekgebed.

Jezus spreekt: “Ik zeg u: vraagt, en ge zult verkrijgen; zoekt, en ge zult vinden; klopt, en u zal worden opengedaan”.

Bid. In welke menselijke onderneming verkrijg je grotere garanties voor het welslagen?

Domine, si vis, potes me mundare. Heer, als U wilt, kunt U mij genezen. Wat een mooi gebed om het met het geloof van de arme melaatse dikwijls te herhalen, telkens als die dingen voorkomen, waarvan God, jijzelf en ik weet hebben! - Je zult spoedig het antwoord van de Meester horen: volo, mundare. Ik wil, word rein!

Durf nog meer. Wanneer je iets nodig hebt, vraag dan niet, maar zeg eenvoudig - daarbij het “Uw wil geschiede” indachtig -: “Jezus, ik wil dit of dat”, want zo vragen kinderen.

Help mij roepen: Jezus, geef mij mensen!… Apostolische mensen! Ze zijn voor U, voor Uw glorie.

Je zult zien, dat Hij ons tenslotte zal verhoren.

Bij de dankzegging na de communie is het eerste dat onwillekeurig over je lippen komt, een verzoek…: Jezus, geef me dit; Jezus, die ziel; Jezus, dat werk.

Maak je niet bezorgd en doe jezelf geen geweld aan; kijk eens naar die goede vader en dat onbevangen, vrijmoedige kind: de kleine steekt zijn handjes in de zakken van zijn vader, op zoek naar snoepjes, nog voordat hij zijn vader ter verwelkoming een kus gegeven heeft. - Nou dan…

Je schrijft me: “Het grote verlangen dat we allen hebben, dat het opschiet en zich uitbreidt, lijkt om te slaan in ongeduld: wanneer zal de grote doorbraak komen, wanneer zal de wereld van ons zijn?”

En je voegt eraan toe: “Dit verlangen zal niet zonder vrucht blijven, als we het afreageren door de Heer te “dwingen” en lastig te vallen: dan zullen we echt tijd gewonnen hebben.”

Bid voortdurend om de volharding voor jezelf en voor je broeders in het apostolaat; want onze tegenstander, de duivel, weet maar al te goed dat jullie zijn grote vijanden zijn… En hoe verheugt hij zich over ieder van jullie die ten val komt!

Bidt voor elkaar. - Is er een die wankelt?… - En nog een?… Gaat door met bidden, zonder de vrede te verliezen. - Gaan ze weg? Gaan ze verloren?… De Heer heeft jullie van eeuwigheid af geteld!

Je hebt de plicht te bidden en verstervingen op te dragen voor de persoon en de intenties van wie aan het hoofd staat in jouw apostolaatswerk. - Als je nalatig bent in het vervullen van deze plicht, dan geef je mij de indruk dat het je aan enthousiasme voor je weg ontbreekt.

Een standvastigheid die zich door niets van de wijs laat brengen. - Die heb je nodig. Vraag haar aan de Heer en doe wat je kunt om haar te verwerven; want ze is een grote hulp om niet van de vruchtbare weg af te raken, die je ingeslagen bent.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift