Lijst van punten

Er zijn 11 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Versterving → natuur en noodzaak.

Versterk je geest van versterving door kleine attenties te hebben en de weg naar de heiligheid midden in de wereld voor allen aantrekkelijk te maken. Een glimlach zal soms de beste uiting zijn van de geest van boetvaardigheid.

Als je de zwakte van het vlees voelt, zeg Hem dan steeds weer: uw kruis, Heer, voor mijn arme lichaam dat moe wordt en in opstand komt!

Als je de heilige zuiverheid, de reinheid van leven wil behouden, dan moet je iedere dag graag bereid zijn verstervingen op je te nemen.

Wat kost deze versterving die de Heilige Geest je ingeeft je een moeite! Door aandachtig naar een kruisbeeld te kijken… zul je van die boete gaan houden.

Aan het kruis genageld zijn! Dit was een verlangen dat steeds weer als een nieuw licht in zijn hoofd, in zijn hart en op zijn lippen kwam.

Aan het kruis genageld? Dat zal heel moeilijk zijn, zei hij bij zichzelf. Maar hij kende de weg maar al te goed: Agere contra,zichzelf verloochenen! Daarom smeekte hij: Heer, help mij!

We moeten het lijden accepteren met de gevoelens die Jezus bij zijn heilig Lijden had.

De versterving is een noodzakelijke voorwaarde voor heel het apostolaat, en voor het perfect uitvoeren van elke apostolische activiteit afzonderlijk.

Om dichter bij God te komen, om naar God te 'vliegen', heb je de sterke en edelmoedige vleugels van gebed en boete nodig.

Het Kruis beminnen is vol vreugde afzien uit liefde voor Christus, ook als het moeite kost en omdát het moeite kost… Je weet uit ervaring dat dit met elkaar te verenigen is.

Een paar dagen grote verstervingen doen en dan weer een paar dagen niets, dat is geen geest van boetvaardigheid.

De geest van boetvaardigheid betekent dat iemand zich elke dag weet te overwinnen, door grote en kleine dingen op te offeren uit liefde, en zonder het te laten merken.

Hoe meer verstervingen je uit Liefde doet, hoe heiliger je zult worden.