Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Versterving → natuur en noodzaak.

Jezus kwam tot het kruis na Zich drie en dertig jaar te hebben voorbereid, zijn hele leven!

Als zijn leerlingen Hem echt willen navolgen, moeten ze hun leven omvormen tot mede-verlossing uit liefde, door hun eigen actieve en passieve zelfverloochening.

Versterving is de ophaalbrug die het betreden van het kasteel van het gebed mogelijk maakt.

Het lijkt wel of je - geest - verminderd is, kleiner geworden, tot er nog maar een puntje over is. En je lichaam wordt groter, reuzegroot, tot het allesoverheersend is. - Voor jou heeft de heilige Paulus geschreven: “Ik kastijd mijn lichaam en maak het tot mijn slaaf, opdat ik niet, na anderen gepredikt te hebben, zelf verloren ga”.

Onze Heer Jezus wil het zo: we moeten Hem van dichtbij volgen. Er is geen andere weg. Dit is het werk van de Heilige Geest in iedere ziel, ook in die van jou: wees volgzaam, leg God niets in de weg, tot Hij van je arme lichaam een Gekruisigde heeft gemaakt.

Als het woord liefde dikwijls uit je mond komt zonder dat het door kleine offertjes wordt geruggesteund, gaat het vervelen.

Hoe je het ook bekijkt, versterving is buitengewoon belangrijk.

Om menselijke redenen, want degene die zichzelf niet kan beheersen, kan anderen nooit positief beïnvloeden en hij zal het slachtoffer worden van zijn omgeving, zodra die inspeelt op zijn persoonlijke neigingen. Hij zal een mens zijn zonder wilskracht, die, als dat nodig is, niet in staat zal zijn tot grote inspanningen.

Om goddelijke redenen: vind je het niet rechtvaardig dat we door die kleine daden onze liefde en respect tonen aan Hem die alles voor ons heeft gegeven?

De geest van versterving is veeleer een gevolg van de Liefde dan een uiting daarvan. Als je in die kleine bewijzen van liefde tekort schiet, - erken dat! - is je liefde tot de Liefde zwakker aan het worden.

Heb je wel eens opgemerkt dat zielen die aan versterving doen, door hun eenvoud al meer van de goede dingen genieten, zelfs in deze wereld?

Zonder versterving vind je op aarde geen geluk.

Als je besloten bent aan versterving te doen, zal je innerlijk leven beter worden en zul je veel vruchtbaarder zijn in wat je doet.

Een dag zonder versterving is een verloren dag, want dan hebben we onszelf niet verloochend en zijn we geen brandoffer geweest.

Ik heb liever deugden dan strengheid, zegt Jahweh in andere bewoordingen tot het uitverkoren volk, dat zichzelf iets wijs maakt door bepaalde uiterlijke vormelijkheden in acht te nemen.

Daarom moeten we boetvaardigheid beoefenen en aan versterving doen, als blijk van onze echte liefde tot God en tot de naaste.