Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Versterving → natuur en noodzaak.

Als je geen versterving doet, word je nooit een mens van gebed.

Geen ideaal wordt verwezenlijkt zonder offer. - Verzaak aan jezelf. Het is zo mooi om slachtoffer te zijn!

Laten wij in dit arme leven van nu de kelk van pijn en smart tot de laatste druppel leegdrinken. - Wát maakt het uit om tien, twintig, vijftig jaar te lijden…, als daarna voor altijd de hemel komt, voor altijd…, voor altijd!

En bovenal - beter nog dan om de hierboven neergeschreven reden: propter retributionem, vanwege het loon -, wat gééft het te lijden als men dat doet om te troosten, om welgevallig te zijn aan God onze Heer, in de geest van herstel, verenigd met Hem in het dragen van Zijn Kruis; kortom: als men lijdt uit Liefde?…

Wereld bewondert alleen maar het offer dat opzien baart, omdat zij de waarde niet kent van het verborgen en stille offer.

Paradox: om te leven moet je sterven.

Alles wat je niet naar God voert, is een hindernis. Ruk het uit en gooi het ver weg.

Overwin jezelf iedere dag vanaf het eerste moment, door op tijd op te staan, op een vast tijdstip, zonder ook maar één minuut toe te geven aan je luiheid.

Als je jezelf, met de hulp van God, weet te overwinnen, heb je al veel gewonnen voor de rest van de dag.

Het is zo ontmoedigend zich bij de eerste schermutseling al overwonnen te voelen!

Altijd delf je weer het onderspit. - Stel je iedere keer de redding van een ziel ten doel, of haar heiliging, of haar roeping tot het apostolaat… - Op déze manier ben ik zeker van je overwinning.

Aan het lichaam moet men iets minder geven dan het strikt nodig heeft. Zo niet, dan pleegt het verraad.

Als de graankorrel niet sterft, blijft hij onvruchtbaar. - Zou jij geen graankorrel willen zijn, en willen sterven door versterving, om volle aren voort te brengen? - Moge Jezus je akker zegenen!

Velen die zich voor de blikken van duizenden verstomde toeschouwers op een kruis zouden laten nagelen, zijn níet in staat de speldeprikken van alledag op een christelijke wijze te verdragen! - Overdenk maar eens, wat nu het meest heldhaftig is.

Hoe weinig waarde heeft boetvaardigheid zonder voortdurende versterving!

Verwijzingen naar de H. Schrift