Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Begrip → in het samenleven.

Je hebt hem niet lichamelijk mishandeld - Maar je hebt zo dikwijls gedaan of hij lucht voor je was; je hebt onverschillig naar hem gekeken, alsof hij een vreemde was.

Vind je dat een kleinigheid?

Ga niet onverschillig voorbij aan andermans leed. Die mens - een familielid, een vriend, een collega, of iemand die je niet kent - is je broeder.

Denk aan wat het evangelie vertelt en wat je zo vaak verdrietig hebt gelezen: zelfs de familieleden van Jezus gaven Hem hun vertrouwen niet. - Zorg dat dit tafereel niet wordt herhaald.

Als je andermans bedoelingen te kwader trouw uitlegt, heb je geen recht om begrip te eisen voor jezelf.

Bij echte vriendschap hoort dat we ons van harte inspannen om de overtuigingen van onze vrienden te begrijpen, ook al kunnen we die niet delen en niet aanvaarden.

Je moet in het dagelijkse contact met de mensen om je heen veel begrip en hartelijkheid tonen, maar gepaard met de nodige flinkheid - dat moge duidelijk zijn; anders komt het van begrip en hartelijkheid tot medeplichtigheid en egoïsme.

Wie geweld gebruikt verliest altijd, ook al wint hij de eerste slag, want uiteindelijk wordt hij omsingeld door de eenzaamheid van zijn eigen onbegrip.

Met een agressieve polemiek, die vernedert, wordt zelden een vraagstuk tot oplossing gebracht. En zeker is er nooit tot opheldering van zaken te komen als er onder degenen die de discussie voeren een fanaticus zit.

Ik kan je boosheid en je teleurstelling niet goed begrijpen. Ze hebben je met gelijke munt betaald: ze genieten van hun beledigende woorden en daden.

Trek hier lering uit en vergeet voortaan niet, dat degenen die in jouw omgeving leven, ook een hart hebben.

Verwijzingen naar de H. Schrift