Lijst van punten

Er zijn 5 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Begrip → heilige ontoegeeflijkheid .

In het apostolaat van vriendschap en vertrouwen is de eerste stap begrip en dienstvaardigheid - en heilige onverzettelijkheid in de leer.

Het stuit je tegen de borst te kwetsen, verdeeldheid te scheppen, je niet tolerant te tonen - Vandaar je meegaandheid ten aanzien van verschillende houdingen en standpunten - het gaat om niets ernstigs, verzeker je me - die rampzalige gevolgen voor velen met zich meebrengen.

Neem me mijn openhartigheid niet kwalijk: met die manier van doen kom je terecht in de domste en schadelijkste vorm van intolerantie - en daar heb je zo'n hekel aan : verhinderen dat de waarheid wordt verkondigd.

Verwar heilige onverzettelijkheid niet met botte halsstarrigheid.

“Ze kunnen me wel breken, maar niet buigen!”, zei je nogal verwaand.

Luister goed: een gebroken werktuig is onbruikbaar geworden, en dat geeft vrij spel aan degenen die ogenschijnlijk tolerant zijn, maar even later een noodlottige onverzettelijkheid opleggen.

Zorg dat je goede bedoeling altijd gepaard gaat met nederigheid. Want dikwijls gaan goede bedoelingen samen met een hard oordeel, met een bijna totaal onvermogen om toe te geven en met een bepaalde persoonlijke, nationale of groepstrots.

Je vraagt of je je mond moet houden en het maar moet laten passeren - Bij een onrechtvaardige aanval op een rechtvaardige wet, nee!