Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Versterving → lichamelijke versterving .

Je dobbert rond in de bekoringen, brengt jezelf in gevaar, speelt met je blikken en met je fantasie, kletst over - flauwekul. - En dan schrik je als je wordt overvallen door twijfels, scrupules, toestanden van verwarring, verdrietigheid en ontmoediging.

Je moet toegeven dat je weinig consequent bent.

Hoe wil je de tegenwoordigheid van God ervaren als je niets anders doet dan alle kanten tegelijk opkijken?

Je lijkt wel dronken van onbenulligheden.

“Op de meest ongelegen ogenblikken gaan er allerlei beslommeringen door mijn hoofd”, zeg je.

Daarom heb ik je aangeraden dat je af en toe een tijdje innerlijke stilte aanhoudt, - en dat je je uitwendige en inwendige zintuigen bewaakt.

Tot nu toe, voor je Hem ontmoette, wilde je door het leven gaan met de ogen wijd open om alles zoveel mogelijk in je op te nemen; maar van nu af aan - moet je door het leven gaan met een zuivere blik, om samen met Hem datgene te zien wat echt belangrijk voor je is.

De heilige zuiverheid: nederigheid van het vlees! Heer, vroeg je Hem, zeven grendels voor mijn hart. En ik gaf je de raad zeven grendels voor je hart te vragen, maar omwille van je jeugd ook de ernst van een tachtigjarige.

Wees verder waakzaam, want een vonkje dooft eerder dan een brand; vlucht, want in dit geval is het een kwalijke lafheid om - dapper - te zijn. Laat je blikken niet in de rondte zwerven, want dat is geen blijk van levendigheid, maar een list van satan.

Maar al die menselijke ijver, en daarbij nog versterving, boetegordel, discipline en vasten, haalt maar zo weinig uit zonder U, mijn God!

Een jongeman die er juist toe was gekomen zich op een meer persoonlijke wijze aan God te geven, zei: “Wat me nu te doen staat is minder te praten, zieken te bezoeken en op de grond te slapen”.

Pas dit recept op jezelf toe.

We mogen niet vergeten: op alle gebieden waar menselijke activiteiten worden ontplooid, moeten mannen en vrouwen zijn die in hun leven en werk het kruis van Christus oprichten, zichtbaar voor iedereen en tot eerherstel; als symbool van de verlossing, van de eenheid van het menselijk geslacht en van de liefde die God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest, de Allerheiligste Drieëenheid voor de mensheid heeft gehad en nog steeds heeft.